nieuws

EHEC: Na komkommer en taugé nu bietenspruiten in de ban

Restaurant

Op een partij rode bietenspruiten, afkomstig van een Nederlandse teler, zijn in Duitsland EHEC-bacteriën aangetroffen. Het gaat niet om de variant die in Duitsland de EHEC-doden heeft veroorzaakt. Bietenspruiten zijn in de horeca populair als garnituur.

EHEC: Na komkommer en taugé nu bietenspruiten in de ban

Duitsland slaagt er maar niet om de echte bron van de dodelijke bacterie te vinden. Eerst was de Spaanse komkommer de boosdoener, toen taugé en nu wordt gewezen naar bietenspruiten.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten om de producten van het betreffende Nederlandse bedrijf uit de handel te halen. Eerder deze week trof de Voedsel- en Warenautoriteit de EHEC-bacterie ook al aan op bietenspruiten van dezelfde teler. Over de locatie van het bedrijf worden geen mededelingen gedaan.

Omdat de experts nog niet precies weten om welke variant het wel gaat, kon Schippers niet aangeven of die ziekmakend is. Ze wees er wel op dat veel varianten diarree kunnen veroorzaken. Daarom is het volgens de bewindsvrouw heel belangrijk om goed je handen te wassen, vooral na een bezoek aan de wc.

In de handel?

De EHEC-bacterie is zowel in Nederland als op een Nederlandse partij rode bietenspruiten in Duitsland aangetroffen. Die partij is direct teruggehaald. Schippers weet niet of mensen de bietenspruiten, die vaak in garnituur worden gebruikt, al op hun bord hebben gehad of dat ze via winkels zijn verkocht.

Reageer op dit artikel