nieuws

EU beschermt traditionele boerenkaas

Restaurant

De ongeveer 350 traditionele kaasmakers kunnen opgelucht ademhalen nu de Europese Unie de boerenkaas wettelijk wil beschermen. Vrijdag maakte het ministerie van Landbouw bekend dat de EU de boerenkaas heeft erkend als een gegarandeerde traditionele specialiteit.

EU beschermt traditionele boerenkaas

Door die erkenning mag alleen boerenkaas die volgens de traditionele bereidingswijze met rauwe melk op de boerderij is gemaakt ook echt als boerenkaas worden verkocht.

Gepasteuriseerde melk
De Bond van Boerderij Zuivelbereiders was bang uit de markt te worden gedrukt door concurrenten die goedkopere kaas maken van gepasteuriseerde melk. De bond voorzag dat dit zou gebeuren wegens een verdwijnende Nederlandse kwaliteitsregeling. In Nederland wordt jaarlijks bijna 6500 ton boerenkaas gemaakt.

Tip:
Onze boekenshop staat vol met kaasboeken

Reageer op dit artikel