nieuws

EU oneens over redding paling

Restaurant

De EU-landen zijn het maandag niet eens geworden over een reddingsplan voor de paling. Vooral Frankrijk en Spanje weigerden hun lucratieve vangst van jonge paling fors te verminderen.

EU oneens over redding paling

De visserijministers van de EU-landen proberen in mei of juni opnieuw om een akkoord te bereiken. ‘We hebben goede hoop dat het dan wel lukt’, aldus een woordvoerster van het Nederlandse ministerie LNV. Nederland vindt het ‘heel jammer’ dat er geen akkoord is, ‘maar het overleg gaat wel de goede kant op’.

Glasaal
De hoeveelheden paling in Europa is in enkele decennia drastisch afgenomen. Nu zwemt er nog enkele procenten van de aantallen uit de jaren zestig.

Een van de acties is om tot 60 procent van de gevangen jonge paling (glasaal) terug te zetten. Ook zouden palingen langs obstakels in rivieren moeten kunnen zwemmen, bijvoorbeeld door vistrappen langs gemalen.

Zie ook:
Paling: lastige vis voor kweker en kok

Reageer op dit artikel