nieuws

Fikse claim dreigt bij ontbreken hartdefibrillatie

Restaurant

Horecazaken die geen defibrillator hebben, kunnen bij een hartstilstand van een gast aansprakelijk worden gesteld en een fikse schadeclaim aan de broek krijgen. De claim kan oplopen tot enkele miljoenen.

Fikse claim dreigt bij ontbreken hartdefibrillatie

De dreigende voorspelling is afkomstig van Medizon, de stichting voor hartdefibrillatie. ‘Er staat echt een groot probleem voor de deur. In landen om ons heen zijn de eerste claims al ingediend en uitgekeerd. En dan praat ik echt over miljoenen euro’s’, klinkt het dreigend uit de mond van Gert-Jan Hemmers van Medizon in De Telegraaf.

In ons land ontbreekt het naar schatting bij 250.000 ondernemers aan een defibrillator. Het gaat hierbij niet alleen om de horeca. Over twee maanden komt er een nieuw protocol rondom reanimeren waarin de defibrillator een essentiële rol speelt. ‘Met dat in de hand kunnen slachtoffers of nabestaanden naar de rechter stappen en een claim indienen’, stelt Hemmers.

Op dit moment is een defibrillator nog niet verplicht voor bedrijven. Wel stelt de Arbo-wet in artikel drie dat er een veilig werkklimaat moet zijn. Hemmers denkt dat dit in combinatie met het nieuwe protocol de weg vrijmaakt om rechtszaken te starten en fikse claims te eisen.

Medizon stelt dat het levensreddende apparaat verplicht moet worden gesteld voor onder meer hotels en restaurants. ‘Mensen die door een hartstilstand invalide raken en niet meer kunnen werken, zullen hun weg naar de rechter weten te vinden’, waarschuwt Hemmers.

Reageer op dit artikel