nieuws

Fors minder blauwvintonijn beschikbaar

Restaurant

Het vangstquotum van Atlantische blauwvintonijn gaat met een derde omlaag. Ook wordt het vangstseizoen ingekort tot een maand. Milieuorganisaties hadden aangedrongen op een volledig vangstverbod omdat de vis dreigt uit te sterven door overbevissing en illegale visserij.

Fors minder blauwvintonijn beschikbaar

De met uitsterven bedreigde blauwvintonijn is erg populair. Met name in Azië waar de vis onder meer in sushi wordt verwerkt. Een volwassen vis kan meer dan 600 kilo wegen en de prijs ervan kan in Japan oplopen tot 67.000 euro per stuk!

Volgend jaar mag er maximaal 13.500 ton blauwvintonijn gevangen worden.

Het besluit is genomen door de internationale vergadering van visserijorganisatie ICCAT. Er zijn 48 landen bij betrokken.

Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn met het huidige vangsttempo de geslachtsrijpe exemplaren van de blauwvintonijn in 2012 op.

Reageer op dit artikel