nieuws

Frankrijk verlaagt btw op horeca

Restaurant

Uit eten gaan in Frankrijk wordt goedkoper. De Fransen verlagen de btw op horeca van 19,6 procent naar 5,5 procent. Dit gaat gebeuren per 1 juli aanstaande.

Frankrijk verlaagt btw op horeca

Als tegenprestatie beloven de Franse horecaondernemers hun prijzen te verlagen en arbeidsplaatsen te scheppen. De btw-maatregel gaat de schatkist naar schatting ruim 2,3 miljard euro kosten. Op een diner van 54 euro (ex btw) scheelt het de gast zo’n zeven euro aan btw. Voorheen betaalde hij ruim tien euro aan belasting, dat worden er straks drie.

Parijs kon de btw voor de horeca pas verminderen nadat de Europese Unie (EU) eerder dit jaar toestemming had verleend. De EU hanteert als regel dat het normale btw-tarief slechts in uitzonderingsgevallen lager dan 15 procent mag zijn om concurrentievervalsing tussen de lidstaten te voorkomen.

In Nederland geldt al langer een btw tarief van 6 procent voor restaurants. Alcoholhoudende dranken vallen onder het 19%-tarief.

Reageer op dit artikel