nieuws

G7 dreigt uit KHN te stappen om cao

Restaurant

De onrust rond de nieuwe horeca-cao houdt aan. Eerder al gaf de sector restaurants van Koninklijke Horeca Nederland aan dat het wel eens zou kunnen escaleren als de 1,5 procent loonsverhoging die de bonden eisen niet van tafel gaat, nu speelt de G7 met de gedachte volledig uit KHN te stappen.

G7 dreigt uit KHN te stappen om cao

De uitspraak komt van Alliance-voorzitter Gerrit Greveling. De Alliance heeft zitting in de G7, waarin de zeven grootste restaurantsamenwerkingsverbanden zitten. Als niet aan de looneis wordt getornd, overwegen de leden van G7 uit KHN te stappen. ‘Dat is een gedachte’, zegt Greveling deze week in Misset Horeca. ‘Als er zo wordt omgesprongen met onze belangen, weet ik niet of wij ons nog langer willen laten vertegenwoordigen door KHN.’

Greveling is van mening dat KHN de zaken intern op een rijtje moet krijgen. ‘Ik snap niet dat ze de looneis van 1,5 procent klakkeloos overnemen. Ze hadden veel beter de achterban moeten raadplegen voor ze de onderhandelingen in gingen.’

Paul Schoormans, cao onderhandelaar bij KHN, hoort het hoofdschuddend aan. ‘Overal wordt geroepen dat wij akkoord gaan met de eisen van FNV, maar dat is helemaal niet zo. FNV deed na de Horecava voorkomen of het allemaal al rond was. Dat heeft veel onrust veroorzaakt onder onze leden. Maar het is helemaal niet waar. Het is een voorlopige uitkomst van de eerste onderhandelingen. Begin maart zitten we weer rond de tafel.’

Naast FNV Horeca zijn ook CNV en De Unie betrokken bij de onderhandelingen over de nieuwe horeca-cao.

Reageer op dit artikel