nieuws

Gebruik geen latex-handschoenen

Restaurant

Anneke Derksen, schrijfster van het op 20 oktober verschenen boek, ‘Tussen de schuifdeuren van de eerste hulp’, roept koks op om te stoppen met het gebruiken van latex-handschoenen.

Gebruik geen latex-handschoenen

‘Stop alsjeblieft met het gebruik van latex handschoenen en latexpoederhandschoenen. Ik word er doodziek van.’ Anneke Derksen vraagt samen met Latex Allergie Nederland aandacht voor mensen met een allergie voor latex.

Eiwitten gaan over naar voeding

Ze roept koks op om geen latex handschoenen meer aan te trekken bij de bereiding van voedsel. De eitwitten in de latex gaan een verbinding met bepaalde voeding aan waardoor een allergische reactie optreedt.

Volgens Derksen zijn er alternatieven. Koks kunnen bijvoorbeeld nitril-handschoenen gebruiken of hypo-allergene handschoenen. Latex-allergiepatiënten kunnen de volgende producten wel eten: (gerookte) vis, vlees, gekookte groente, groene salade zonder dressing maar met olijfolie of citroen , knoflook, uitje, zout. Wit brood, rijst. Bosbessen, framboos, bramen, cranberry, sinaasappel, slagroom. Op de site van Latex Allergie Nederland is meer informatie te vinden.

Eerste hulp

Derksen beschrijft in haar recent verschenen boek ‘Tussen de schuifdeuren van de eerste hulp’ wat de latexallergie voor haar betekent. Ze is sinds 2003 patiënt en liep de allergie op tijdens haar werk in het ziekenhuis in Blaricum als anesthesie-assistente. Bij intensief latexcontact is de kans op een allergie 16 procent.

Reageer op dit artikel