nieuws

Geen geld te verdienen met Nederlandse wijn

Restaurant

Er is geen geld te verdienen met Nederlandse wijn, zegt Freek Verhoeven van wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek. ‘Mijn broer Cees en ik leggen er al negen jaar geld bij.

Geen geld te verdienen met Nederlandse wijn

Dat zegt Verhoeven tegen het Financiële Dagblad. Hij doet het niet voor het geld, zegt hij. ‘We zitten beiden al in de VUT. De kostprijs van een fles wijn ligt rond de acht euro. Een keten als Gall & Gall rekent 1,7 keer de omzet en onze fles ligt voor 12,95 in de winkel. Daar houden we weinig tot niets aan over.’

Erg vindt hij dat niet. ‘Het oogsten met vrijwilligers is hartstikke leuk en ook de Groesbeekse wijnfeesten waren met zo’n tienduizend bezoekers een groot succes.’

2010 was wel een moeilijk wijnjaar, geeft hij toe. Door een droge periode werden de schilletjes van de druiven poreuzer. Toen het vervolgens anderhalve maand flink regende, maakte dat de kans op rotten groter.

Dat gaat echter niet ten koste van de kwaliteit van de wijn, zegt hij. ‘De goede wijnboer weet ook van minder materiaal goede wijn te maken. Kwantitatief leveren we als Nederlandse wijnboer wat in, maar kwalitatief niet.’

Nederland won twee gouden wijnprijzen in Duitsland. ‘Maar de Nederlandse wijnsector is lerende en een zomer zoals we dit jaar hadden is een onderdaal van het leerproces.’

Reageer op dit artikel