nieuws

Geld lenen met wijn als onderpand

Restaurant

Parijzenaars kunnen sinds kort bij de gemeentelijke leenbank hun dure wijnen in onderpand geven. Als de lening niet binnen een jaar is terugbetaald, worden de flessen verkocht.

Geld lenen met wijn als onderpand

‘Het is veel discreter om een paar flessen wijn uit uw kelder te pakken dan een schilderij van de muur te halen of een ketting van uw vrouw mee te nemen. De buren en uw schoonmoeder zullen het niet opmerken’, zegt Bernard Candiard, hoofd van Crédit Municipal, de gemeentelijke Parijse lommerd, in The Times.

Daar lijken de Parijzenaars ook zo over te denken, want binnen 48 uur ontving de bank van lening meer dan 200 flessen met een totale waarde van 45.000 euro. De klanten krijgen de helft van de waarde uitgekeerd. Betalen ze het bedrag niet binnen een jaar terug, dan worden de wijn verkocht, meldt Zestz.nl.

Onder de ingebrachte wijnen, die door een expert worden beoordeeld, bevinden zich bijvoorbeeld een fles Petrus uit 1961, met een richtprijs van rond de 8000 euro, maar ook een Pomerol van 40 euro.

De gemeentelijke leenbank wil met deze noviteit, waarvoor zij een 230 jaar oude kelder met een constante temperatuur van 12 à 13 graden tot haar beschikking heeft, meer mannen als klant aantrekken. Ook hoopt men zo op meer variëteit in het aanbod van in te brengen goederen. Dat zijn nu vooral sieraden, horloges, schilderijen en bontjassen.

Meer berichten over wijn:

Reageer op dit artikel