nieuws

Gezonde voeding als kans

Restaurant

Tijdens het restaurantdebat in de HorecavArena spraken zes mensen professionals uit de wereld van eten over een uiterst actueel thema: gezonde voeding. De RAI organiseerde dit debat samen met de sector Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland.

Gezonde voeding als kans

Caroline Frenkel (Convenant overgewicht), Karin Bemelmans (Voedingscentrum), Maarten Colijn (sector Fastfood en ijsbedrijven KHN), Leo van Eeghem (sector Restaurants KHN), Patrick van Gils (McDonald’s) en Fred Dijsselbloem (Euro-Toques) debatteerden over productvernieuwing, keuze, variatie en het stimuleren van beweging. Centraal stond de term ‘bewustwording’, ook van de horecaondernemer.

Obesitas is in heel Europa een groot probleem. Ook in Nederland wordt door overheid en andere organisaties hard gewerkt om dit terug te dringen. Caroline Frenkel: “In het convenant werken 14 organisaties samen die overgewicht willen terug dringen, die trend moet in 2010 tot stilstand zijn gekomen.” Daarvoor is ‘bewustzijn’ nodig, een bewustzijn bij zowel consument als horecaondernemer, over wat gezonde voeding nu eigenlijk is. Karin van Bemel: “Het gaat niet om calorieën tellen, maar vooral over de maat. Dat je weet wat een grote maaltijd is en wat een kleine, bijvoorbeeld.”

De eerste stelling ‘De consument komt naar de horeca om te genieten en niet om calorieën te tellen’, bracht de gemoederen meteen in beweging. Leo van Eeghem betoogde dat uit eten gezelligheid is en niet gecombineerd moet worden met zorg. “Als je een weegschaal op de deur zet, laat dan de kassa maar staan. Wat we wel moeten doen, is zorgen voor keuzen. Maar houd het gezellig en maak het niet te academisch.” Volgens hem zijn de top 100 en top 1000 van de Nederlandse restaurants al een toonbeeld van innovatie: “Het vetgebruik is afgenomen, de olie is terug en de mediterrane keuken zie je overal.”

Patrick van Gils van Mc Donalds benadrukte hoe je, door alleen door iets aan te bieden, gezonde vraag kunt creëren. Een op de vijf producten bij Mc Donalds komt inmiddels uit de gezonde reeks, zoals sappen en salades. Dit werd bevestigd door ander sprekers: “Als je mensen laat kiezen, is de vraag heel groot.”

Gezonde voeding als kans

Reageer op dit artikel