nieuws

Gidsen slordig met toprestaurants

Restaurant

De Librije en Oud Sluis zijn dit jaar in twee culinaire gidsen onderwerp van een ‘foutje’. Iens drukte in de gids voor Nederland per ongeluk een verkeerde beschrijving bij Oud Sluis af, in de GaultMillaugids heeft De Librije in één van de overzichten slechts 19 punten.

Gidsen slordig met toprestaurants

Iens sluit bij de nieuwste gids die vorige week uitkwam een erratum, waarin eerlijk de fout wordt toegegeven. Per abuis staat bij Oud Sluis de beschrijving die hoort bij restaurant De Oude Sluis in Wemeldinge, ook in Zeeland.

‘Heel knullig’, erkent Simon Brester van Iens. ‘We ontdekten het pas toen de eerste lading binnenkwam. Hoe het erdoorheen heeft kunnen glippen, weten we niet.’

Website

Alleen in de eerste oplage van ongeveer 5000 exemplaren staat de verkeerde beschrijving. In alle volgende drukken komt wel de recensie die hoort bij de driesterrenzaak in Sluis, verzekert Iens Boswijk, hoofdredactrice van de gids. Op de website van Iens staat uiteraard wel de goede beschrijving van Oud Sluis.

‘We zijn er heel eerlijk in. We hebben ook meteen een excuusmailtje aan Sergio Herman gestuurd, maar hij heeft nog niet gereageerd’, zegt Boswijk. ‘Natuurlijk is het een fout, maar wie geen fouten maakt, maakt helemaal niets.’

Roodgloeiend

Bij De Oude Sluis in Wemeldinge kunnen ze niet erg lachen om de fout, zegt gastvrouw en mede-eigenaresse Diana de Munck. ‘Een beetje extra publiciteit kan leuk zijn, maar mensen verwarren onze restaurants al zo makkelijk.’

‘Toen Sergio drie sterren kreeg stond de telefoon hier roodgloeiend’, herinnert De Munck zich. ‘Mensen die ons feliciteerden. En andersom stonden er mensen voor Oud Sluis die hier gereserveerd hadden, en daar was dan geen plek voor ze.’

Punten

Niet alleen bij Iens maken ze foutjes. In de alfabetische rangschikking van GaultMillau staat bij De Librije per ongeluk 19 punten afgedrukt in plaats van 19,5. Volgens gidscoördinator Carsten Klint komt dat omdat er gebruikt wordt gemaakt van spreadsheetsoftware die in sommige gevallen de punten afrondde.

In diezelfde gids staat overigens in een ander lijstje per abuis een dalingssymbool bij Oud Sluis, terwijl die zaak toch echt net zoveel punten heeft als vorig jaar.

Reageer op dit artikel