nieuws

Groenlinks: ‘Alle controles nVWA openbaar

Restaurant

Alle controlegegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) moeten openbaar worden. Dit stelt Groenlinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, die daarvoor een motie indient. Dat bevestigt een woordvoerder van Groenlinks tegenover missethoreca.nl

Groenlinks: ‘Alle controles nVWA openbaar

De nVWA schermt het merendeel van de testgegevens momenteel nog af. Kamerlid Braakhuis wil dat in de toekomst alle controlegegevens van de nVWA zowel food als non-food openbaar worden. “De consumenten hebben recht op bestaande gegevens die hen kunnen helpen bij de keuze voor een bepaald product.”

Preventie

Producenten zouden vooraf verplicht testresultaten bekend moeten maken, meent de parlementariër. “Dat werkt preventief.”

Vanaf oktober 2006 begon de nVWA geleidelijk met het openbaar maken van testgegevens. Zo is informatie over het gebruik van vloeibaar frituurvet in de horeca en resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit op de nVWA-website beschikbaar. Sinds 2007 staan ook de inspectieresultaten van de hygiëne in slachthuizen op het internet.

Juridisch probleem

Nog niet alle testresultaten waaronder die uit de voedingsmiddelenindustrie zijn openbaar. Missethoreca.nl sprak eerder al met woordvoerders van de nVWA die zeiden dat het nu nog onmogelijk was de gegevens te publiceren, vanwege juridische redenen en omdat de nVWA niet genoeg mankracht heeft om de cafes en restaurants regelmatig langs te gaan.

We zouden graag alle informatie over “notoire overtreders” openbaar maken, vertelt woordvoerster Annemieke Herberigs. Maar juridisch en politiek gezien kan dit nog niet. “Je kan juridisch gezien niet zomaar gegevens openbaar maken in verband met de privacy.”

Wanneer er volledige openbaarheid komt, kan Herberigs niet zeggen. “De politiek moet hier keuzes in maken.”

Groenlinks zal proberen tijdens het volgende algemeen overleg in de Tweede Kamer zoveel mogelijk steun proberen te vergaren voor de motie van Braakhuis om alle gegevens openbaar te maken. “De minister moet dan aangeven of hij stappen gaat ondernemen”, aldus een Groenlinks-woordvoerster tegen VMT.nl. Er is nog geen datum bekend voor dit overleg. Een Groenlinks woordvoerdster vertelde missethoreca.nl dat het ‘helaas uitgesteld’ is.

Reageer op dit artikel