nieuws

Groentetuin geheim van derde driesterrenkok België

Restaurant

Een akker met meer dan vierhonderd groenten heeft voor een flink deel bijgedragen aan de derde ster voor Hertog Jan in Brugge. Chef-kok Gert De Mangeleer heeft een fulltime ‘restauranttuinman’ in dienst, die onder andere stage liep bij Sergio Herman.

Groentetuin geheim van derde driesterrenkok België

Dat meldt De Standaard. De 23-jarige Bart Praet staat elke dag van zonsopgang tot zonsondergang op een veld om er de groenten, het fruit en de kruiden te kweken voor restaurant Hertog Jan. Michelin noemt het gebruik van de eigen groenten een belangrijke reden voor de toekenning van de derde ster.

Praet, al sinds zijn tiende bezig met planten, volgde de hotelschool en liep stage bij onder andere het Nederlandse driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis van Sergio Herman.

Iets meer dan een jaar geleden kwam hij terecht bij Hertog Jan, waar hij in dienst is als fulltime ‘restauranttuinman’ op een stuk grond van anderhalve hectare. Twee keer per dag rijdt hij met zijn oogst van de dag naar het restaurant, vertelt hij in het artikel. Hij krijgt daarbij carte blanche van De Mangeleer.

Enkele weken van tevoren hoort de kersverse driesterrenkok welke groenten in aantocht zijn. En als een oogst mislukt, dan neemt hij iets anders uit de tuin voor op het menu. ‘Liever dat dan de groenten toch in de winkel te gaan kopen’, aldus Praet in het artikel.

Wie in het weekeinde wil eten bij Hertog Jan, moet geduld hebben. Sommelier en mede-eigenaar Joachim Boudens laat De Standaard weten dat het restaurant tot eind februari vol is. ‘Voor de weekdagen worden de gaatjes opgevuld.’

Reageer op dit artikel