nieuws

Grote reserveringsfraude restaurants aan het licht

Restaurant

Diverse toprestaurants in Nederland zijn op kosten gejaagd door een grote reserveringsfraude-zaak. Naast Beluga en Hoog Holten die eerder deze week een waarschuwing afgaven, zijn ook de chef-koks Ron Blaauw, Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk en Paul van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg benadeeld.

Grote reserveringsfraude restaurants aan het licht

Maar er zijn nog meer slachtoffers. Ook Paul Hoeré, sommelier bij de Swarte Ruijter in Holten en de Rotterdamse horecaondernemer Frank Rolaart geven aan gedupeerd te zijn.

No-show

Rik Jansma van sterzaak Basiliek in Harderwijk kreeg per mail van MCC Communicatie een reservering voor 18 couverts. ‘Je wordt gevraagd om terug te bellen naar een duur 0900-nummer. Dit kost 80 cent per minuut. Ik denk dat ze daar hun geld mee verdienen,’ aldus Jansma. ‘Gelukkig hebben wij er niet op ingekocht, maar dit kan natuurlijk ook zo maar leiden tot een no-show en dan lopen de kosten nog veel hoger op.’

Ontmaskeren

De telefoonkosten naar het dure 0900-nummer zijn 0,80 euro per minuut, met een maximum van 40 euro per gesprek. Restaurateurs die de reservering vooraf ontmaskeren, maken zo toch onnodige kosten. ‘Bij ons ging het om een diner van 19 couverts, budget ongeveer 4500 euro. Vooraf heb ik er veel werk aan gehad,’ zegt Hoeré van De Swarte Ruijter.

Annulering

De reservering bij Paul van de Bunt werd uiteindelijk geannuleerd omdat het restaurant in Ubachsberg niet centraal gelegen zou zijn. ‘Je wordt blij gemaakt met een dode mus. Bij ons ging het om een partij voor 20 personen, met een besteding tussen de 200 en 220 euro per persoon. Zieke geesten,’schrijft hij in een reactie op Misset Horeca.

Ook MissetHoreca.nl heeft geprobeerd contact te krijgen met de personen achter MCC communicatie en het 0900-nummer gebeld. Na ongeveer zes keuzes in het uitgebreide keuzemenu en nog niemand gesproken te hebben, is de poging gestaakt.

Reageer op dit artikel