nieuws

Guus Vredenburg komt met Umami-boek van de lage landen

Restaurant

Chef Guus Vredenburg en zijn vrouw Saskia brengen dit jaar een boek uit over umami waarbij de Nederlandse eetcultuur en producten centraal staan. Dat maakt Vredenburg bekend tijdens de inspiratietalkshow op 11 januari op Markt.

Guus Vredenburg komt met Umami-boek van de lage landen

Tijdens de show onthulde de chef en eigenaar van Vredenburg Creatief Culinair in 2011 bezig te zijn met een boek over de vijfde smaak. ‘Umami van de Lage Landen’ is de werktitel. Nederlandse gerechten en producten zijn daarbij het uitgangspunt. Vredenburg: ‘Alles wat je lekker vindt, daar zit umami in, ook in streekproducten.’

Tijdens de talkshow op de wereld Markt met als titel ‘Umami, de vijfde smaak’ kwam aan bod wat die vijfde smaak is en hoe je het kunt waarnemen. De toehoorders kregen een mini-workshop voorgeschoteld waarbij ze verschillende producten konden proeven waarin umami zit. Naast tomaat liet Vredenburg onder meer kaas, haring en rosbief proeven. Het publiek reageerde enthousiast. ‘Een smaakexplosie’ omschreef een van de toehoorders hetgeen wat hij proefde.

Naast de aankondiging van het boek presenteerde Vredenburg op de Horecava een nieuwe versie van het door hem ontworpen Stick It-comcept. Naast houten planken zijn er nu doorzichtige, pvc planken met gaatjes waarop prikkers met hapjes te plaatsen zijn. Op donderdag 13 januari geeft Vredenburg voor Misset Horeca een presentatie op de wereld Buiten waarbij hij terrasvaste hapjes op de Stick It presenteert.

Reageer op dit artikel