nieuws

Helmcamera pizzakoerier tegen overval

Restaurant

De koeriers van Pizzeria Da Enzo in Emmeloord bezorgen de pizza’s vanaf nu met een camera op hun helm. Dit moet hen beschermen tegen overvallen. Vier bezorgers van het Flevolandse restaurant werden dit jaar al slachtoffer van een overval.

Helmcamera pizzakoerier tegen overval

Wassili Birbilis, eigenaar van Sportscam uit Emmeloord en een goede bekende van restauranteigenaar Enzo Scamacca kwam op het idee om de koeriers uit te rusten met camera’s op hun helmen. ‘Het is een preventieve oplossing. Maar wanneer de politie een vermoeden heeft van de dader, zoals het geval is, is er in ieder geval geen gebrek aan bewijsmateriaal. Dat het materiaal gebruikt kan worden, weten we zeker. Enige eis is dat de beelden rechtstreeks naar de politie gaan in verband met de wet op privacy’, aldus Birbilis in De Stentor.

De camera is stevig vastgemaakt aan de helm, de koerier draagt het opnamesysteem in een tasje op zijn heup. Het geheugenkaartje kan zo in een computer worden gestoken en levert dvd-kwaliteit beeldmateriaal met geluid. ‘De kans dat de overvallers het voor elkaar krijgen ook de helm met camera mee te krijgen in die korte tijd dat ze handelen, is heel erg klein’, meent Birbilis.

De buit die ze maken zal sowieso weinig zijn, omdat de bezorgers van Da Enzo alleen wisselgeld bij zich hebben. Niet het risico waard om herkend te worden. ‘Ik denk dat overvallers nu wel twee of drie keer denken als ze die camera zien’, zegt Scamacca in een reportage van Hart van Nederland.

Scamacca vermoedt dat het telkens dezelfde is persoon is die de overvallen pleegt. ‘Een keer had ik hem bijna te pakken. Ik vertrouwde een bestelling niet en ben de koerier met de auto achterna gereden. Ik ben uit de auto gesprongen, toen ik zag dat het mis was. Maar de dader kende de wijk en wist te ontsnappen. De volgende keer hoop ik dat ik alleen maar met een geheugenkaartje naar de politie hoef te stappen. Het allerliefste heb ik natuurlijk dat zoiets nooit meer gebeurt.’

Scamacca stond dan ook op het punt om zijn zaak te verkopen. Hij was teleurgesteld en veel te bang dat zijn personeel iets zou overkomen. Maar zolang de koeriers nu met vertrouwen op de scooter stappen heeft hij er vrede mee. ‘We zijn alert en telefoonnummers en adresgegevens worden gecontroleerd wanneer we het niet vertrouwen. Ik heb nu ook de camerahelmen en een auto waarmee de pizza’s worden bezorgd. Ik kan de koeriers wel een wapen meegeven, maar de camera is legaal.’

Reageer op dit artikel