nieuws

Honderd chefs op bezoek bij Schots rundvlees

Restaurant

Vleesleverancier Chateaubriand nam alle chef-koks en restaurateurs die in juni 150 kilo of meer Schots rund- of lamsvlees afnemen, als bedankje voor hun trouwe klandizie, mee naar de grootste veemarkt van het Verenigd Koninkrijk om daar zelf de herkomst van hun vlees te bezoeken.

Honderd chefs op bezoek bij Schots rundvlees

Om de bijna honderd chefs in het Schotse Edinburgh te krijgen, waar de jaarlijkse vierdaagse Royal Highland Show deze week plaatsvindt, huurde de Amsterdamse vleesleverancier een compleet vliegtuig van KLM.

In één dag kregen de chefs, waaronder sterrenbezitters als Onno Kokmeijer en Jean Jaques Menanteau, een blik in de wereld van de Schotse veehouderij. Chateaubriand werkt uitsluitend met het vlees van het zwarte Aberdeen Angus rund. Naast het bekijken en bevoelen van de levende dieren, kreeg het gezelschap een ruime keus aan rund- en lamsvlees te proeven.

Bedankje

‘Het is belangrijk dat chefs weten waar de producten die ze hun gasten voorzetten, vandaan komen. Daarom doen we dit’, aldus directeur van Chateaubriand Dirk Huisman. ‘Omdat deze dag enorm duur is, wilden we het alleen doen voor onze klanten die 150 kilo of meer afnamen in vier weken. Sommigen verbruiken zelfs drie of vier keer zoveel. Dit is ons bedankje naar hen toe.’

Ciel Bleu-chef Onno Kokmeijer laat weten bewust voor het Schotse vlees van de Amsterdamse importeur te kiezen: ‘De kwaliteit en smaak is heel conctant. Dat vind ik belangrijk. Ik werk voornamelijk met lamsvlees. Eerder haalde ik dat uit Frankrijk, maar dat was veel minder constant.’

Dooraderd

Het vlees van de Aberdeen Angus is mooi dooraderd, wat de smaak en structuur ten goede komt, legt Huisman uit. Dat is wel duurder, maar chefs betalen graag voor die kwaliteit, zegt hij.

Of Chateaubriand volgend jaar weer op eenzelfde manier de grootverbruikers gaat bedanken, weet Huisman nog niet. ‘De crisis slaat ook bij ons toe. Misschien niet volgend jaar, maar het jaar erna. En dan wat anders, bijvoorbeeld naar de slachterij.’

Volgende week verschijnt op Missethoreca.nl een uitgebreide reportage over de reis naar Schotland.

Reageer op dit artikel