nieuws

Horeca op Mallorca doelwit van ETA

Restaurant

Op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca zijn zondag drie kleine bommen ontploft. Doelwit van de afslagen waren horecagelegenheden. Eerder ontplofte bommen bij een kazerne van de politie.

Horeca op Mallorca doelwit van ETA

De explosies zondag richtten nauwelijks schade aan en er vielen geen gewonden. Vermoedelijk zijn de aanslagen het werk van de Baskische terreurbeweging ETA.

Het eerste explosief was volgens de politie verstopt op het damestoilet van een restaurant bij het strand van de stad Palma de Mallorca. Enkele straten verderop, in een ander restaurant, bracht de politie een tweede bom gecontroleerd tot ontploffing.

De derde bom ontplofte in een winkelcentrum in de binnenstad van Palma de Mallorca. ‘Die explosie was zelfs nog zwakker dan de andere twee’, verklaarde een woordvoerster van de Spaanse regering. Bij Hotel Palacia in het centrum van Palma de Mallorca was een valse bommedling.

Vervormde stem

Enkele uren eerder had de ETA de explosies aangekondigd. Een onbekende man met een vervormde stem zei tijdens een telefoongesprek met een Baskische radiozender dat de terreurgroep drie bommen had verstopt op Mallorca. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur zouden die ontploffen.

Eind vorige maand sloeg de ETA ook al toe op Mallorca, een dag voor de vijftigste verjaardag van de beweging. Twee officieren van de Spaanse militaire politie kwamen om het leven toen een bom ontplofte onder hun patrouillewagen. Dat gebeurde bij een kazerne van de Guardia Civil in de badplaats Palmanova.

De ETA strijdt voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Terreuraanslagen van de beweging hebben in de afgelopen decennia aan meer dan achthonderd mensen het leven gekost.

Reageer op dit artikel