IJslaboratorium winnaar Smaakvol 2009

IJslaboratorium winnaar Smaakvol 2009

Pepijn Ornstein van Prof. Grunschnabel Ice Laboratories uit Amsterdam is de winnaar van Smaakvol 2009, onderdeel van de Week van de Smaak. Zijn dierlijk eitwitloze ijs versloeg in de finale in Librije's Atelier de vijf andere kandidaten.

De wedstrijd om het beste authentieke voedingsproduct werd georganiseerd door Syntens in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Librije’s Atelier. De zes deelnemers aan de finale kwamen uit heel Nederland en zijn in regionale voorrondes in juni geselecteerd.

Ornstein maakt ijs met smaken van over de hele wereld, zoals rode pepertjes, kokos en basilicum. Het ijs wordt gemaakt van vers fruit of kokosmelk, en bevat dus geen dierlijke eiwitten zoals lactose. Jonnie Boer, tevens jurylid, gaat het ijs voor mensen met een speciaal dieet in de keuken van De Librije opnemen.

Publieksprijs

Kaasmakerij Uitentuis uit Middenbeemster won met 373 van de 1514 internetstemmen de publieksprijs. Jan Uitentuis maakt Messeklever kaas volgens een oud recept. Temperatuur en de verhoudingen tussen zuursel en stremsel zorgen voor een zachte, kleverige kaas.

Boer benadrukt het belang van streekproducten, volgens hem vaak lekkerder, verser en met minder voedselkilometers te bereiden zijn dan producten van de wereldmarkt. Smaken haalt hij echter wel van over de hele wereld.

Omzet verdubbeld

De zes finalisten gingen met hun product aan de slag om het te verwerken in een recept van Boer. Zo combineerde Pepijn Ornstein zijn aardbeienijs met parmezaanse kaas en tomaat.

Verliezend finaliste en geitenkaasmaakster Magda Scholte bereidde een tosti met haar Stroese Dame geitenkaas, groene asperges en hazelnoot. Koolzaadolieproducent Antoon Kleverklamp gebruikte zijn Brassica olie om sliptong in te garen, in combinatie met prei, oester en saus van citroengras. Ook Edwin Klaassen met zijn zuurdesembrood en Vianny Vliegen met haar jams genoten van de aandacht. Die aandacht was volgens de deelnemers alleen al de moeite van het meedoen waard. ‘Mijn omzet is verdubbeld sinds ik vorig jaar winnaar was’, zei Ans van Bergen van De Schelfer, die zelf beantri-ham maakt.