nieuws

Ilja Gort verzekert neus voor € 5 mln

Restaurant

De Nederlandse wijnboer Ilja Gort heeft zijn neus bij verzekeraar Lloyd’s voor vijf miljoen euro laten verzekeren. Hij is daarmee gedekt voor het verlies van zijn neus of zijn reukvermogen.

Ilja Gort verzekert neus voor € 5 mln

Gort, de producent van het wijnmerk La Tulipe, zegt dat hij met zijn hoogontwikkelde reukorgaan miljoenen geuren kan onderscheiden. Dat talent is volgens de Nederlander van essentieel belang om de kwaliteit van zijn wijnen te kunnen garanderen.

‘Stel je voor dat ik mijn geur kwijtraak. Dat is afschuwelijk, dan kan ik geen wijn meer maken’, zegt hij in De Telegraaf.

Gort, die een chateau heeft in de Franse Bordeau-streek, wilde eigenlijk een verzekering van tien miljoen euro, maar de Londense verzekeraar wilde niet verder gaan dan vijf. Hoe hoog de premie is wilde Gort niet zeggen.

‘Het is wel een prettig gevoel mocht er iets met mijn neus gebeuren, maar ik hoop natuurlijk niet dat het zover komt.’

Gort is niet de eerste die zijn neus laat verzekeren bij Lloyd’s. De Amerikaanse komiek Jimmy Durante, die van zijn buitengewoon grote neus zijn handelsmerk maakte, ging hem voor.

De Britse verzekeraar verzekerde ook de benen van voetballer David Beckham, de handen van Rolling Stones-gitarist Keith Richards, de billen van Jennifer Lopez en de smaakpapillen van de Hongaarse chefkok Egon Ronay.

Meer berichten over Ilja Gort:

Reageer op dit artikel