nieuws

Illegalen bezetten sterrenrestaurant

Restaurant

Een groepje ‘witte’ illegalen heeft in Parijs het beroemde restaurant La Tour d’Argent bezet. Met steun van dertig vakbondsleden hebben acht Malinezen die illegaal in Frankrijk zijn, en als afwassers bij het sterrestaurant werken, hun werkplek bezet om zo een verblijfsvergunning af te dwingen.

Illegalen bezetten sterrenrestaurant

De directie van het restaurant beweert niet te hebben geweten dat de mannen niet over geldige papieren beschikken, en steunt hen nu in de actie. Niet in de laatste plaats om snel tot een oplossing te komen: woensdag, de eerste dag van de bezetting, is de zaak altijd gesloten, maar als de actie lang duurt, gaat dat het restaurant flink geld kosten.

De acht in Parijs zijn bereid hun actie net zolang voort te zetten totdat de prefectuur van Parijs ze een verblijfsvergunning toekent. Het is niet de eerste keer dat illegalen die belasting betalen – de Franse burgerlijke stand en de gegevens van de fiscus zijn niet gekoppeld – hun werkplek in Parijs bezetten om hun eis voor geldige papieren kracht bij te zetten.

Sinds april dit jaar gebeurt het met enige regelmaat, en ook in de horeca. Een filiaal van hamburgerketen Quick op de Avenue des Champs-Elysées lag deze zomer wekenlang plat, net als een restaurant van de keten Bistro Romain, schrijft BN/De Stem.

Madibé Drame (29) is één van de bezetters in La Tour d’Argent. Sinds 2005 in Frankrijk, weliswaar op basis van een vals identiteitsbewijs – gekocht in de buurt Barbès, in het noorden van de stad, voor 200 euro – maar met een baan als afwasser bij La Tour d’Argent, waar hij nu bijna een jaar werkt. Hij verdient het minimumloon, ruim 1200 euro bruto per maand en betaalt daarover belasting en premies.

Volgens vakbondsman Olivier Villeret, de woordvoerder bij de actie in La Tour d’Argent, leggen de acties de illegalen geen windeieren. Hij claimt dat ze al bijna duizend regularisaties hebben geleid de afgelopen maanden. Frankrijk telt naar schatting 200.000 tot 400.000 illegalen, van wie het merendeel met een baan.

De bezettingsactie trekt veel aandacht. La Tour d’Argent, pal aan de Seine met uitzicht op de basiliek Notre Dame, is een gastronomisch instituut en bestaat al sinds 1582. Onder de talrijke beroemdheden die de afgelopen vier eeuwen aanschoven, bevinden zich koning Lodewijk XIV, schilder Salvador Dali, actrice Marilyn Monroe en de Japanse keizer Hirohito. Tot 1996 kende Michelin het restaurant de maximale drie sterren toe, tegenwoordig is dat er nog één.

Reageer op dit artikel