ING: Horeca -7% in 2009

ING: Horeca -7% in 2009

Volgens de ING zal de horeca in 2009 7% volume inleveren. In 2010 is dat teruggebracht tot een volumeverlies van 2%.

Dat blijkt uit de sector update Nederland. Alleen industrie (-15%) en transport en opslag (-8,6%) hebben meer te leiden van de crisis.

Volgens de ING krimpt in de horeca vooral de hotellerie. De verreweg grootste bestemmingsmarkt Amsterdam kampt met een terugloop van zowel zakelike reizigers als toeristen.

De meeste cafés en restaurants kampen al sinds het tweede kwartaal van 2008 met verscherpte omzetdalingen. Door de recessie staan de winstmarges onder druk. Centrale uitdaging voor ondernemer en financier zal zijn om de kostenstructuur aan te passen.

Het onderzoek is van belang omdat ING dit meeneemt in beslissingen tot het verstrekken van kapitaal.

Bedrijfstak 2007 2008 2009 2010
Landbouw 1,5% 0,6% -0,7% -1,3%
Industrie 3,1% -1,1% -15,0% 1,5%
Bouw 6,3% 4,8% -4,9% -5,2%
Groothandel 5,9% 2,6% -5,1% -0,4%
Detailhandel 2,8% 0,4% -1,9% -2,2%
Horeca 1,8% -3,7% -7,0% -2,0%
Transport & Opslag 5,4% 0,8% -8,6% 2,2%
Zakelijke dienstverlening 4,6% 3,0% -3,2% 1,5%
BBP 3,5% 2,1% -3,3% 0,0%