nieuws

Japanse sterrenchef bij sake-lunch Elzenduin

Restaurant

Nederland is in Europa een voorloper in het gebruik van sake. Deze week vindt in hotel Elzenduin een bijzonder sake-evenement plaats, waarvoor zelfs een driesterrenchef uit Tokyo werd ingevlogen en zeer exclusieve sake beschikbaar is.

Japanse sterrenchef bij sake-lunch Elzenduin

Sake maakt sinds een jaar of vier een serieuze opmars in Nederlandse horeca. Bijna elk toprestaurant heeft wel een of meer verschillende rijstwijnen op de kaart, en er wordt in de Nederlandse horeca meer sake geconsumeerd dan in bijvoorbeeld heel Engeland.

Volgens Simon Hofstra, eigenaar van Sake Europe, werd het dan ook hoog tijd een prestigieus sake-evenement te organiseren. Plaats van handeling was hotel Elzenduin, waar chef-kok Marco Westmaas zijn keuken voor één keer uit handen gaf, en niet aan de minste: driesterrenchef Hideki Ishikawa was speciaal voor de gelegenheid met zijn brigade uit Tokio overgekomen om de zeer bijzondere sake’s die Hofstra presenteerde te laten vergezellen door traditionele Japanse gerechten.

Keizer van Japan

Onder die bijzondere sake’s een aantal prachtige junmai daiginjo’s. Klapper van het evenement is een sake die speciaal voor de keizer van Japan wordt gebrouwen en die gewoonlijk niet in de handel beschikbaar is. Door Hofstra’s persoonlijke contact met de brouwer mocht hij bij hoge uitzondering 24 flessen afnemen.

Hofstra, voormalig sommelier van Yamazato, is een ware sake-freak en timmert met zijn bedrijf Sake Europe flink aan de weg. Hij is intussen sake samurai, en geniet ook aanzien in Japan. Zijn contacten daar, én die van reislustig chef-kok Westmaas, legden de basis voor de komst van Ishikawa.

De bescheiden sterrenchef heeft in Tokio een restaurant met zes couvert aan een bar van 400 jaar oud Japans hout. Zijn stijl is traditioneel en puur, wat hij ook liet zien tijdens lunch. Bijna on-Japans weinig aandacht voor presentatie, de smaken moeten het doen. Vooral de combinaties met de subtiele junmai daiginjo’s als Ishin Denshin van Tenzan werden gewaardeerd aan tafel.

Reageer op dit artikel