nieuws

Jonathan Zandbergen wint Benelux-finale Prix Taittinger

Restaurant

De Nederlandse chef-kok Jonathan Zandbergen van Polman’s in Utrecht heeft op 20 september de Benelux-finale van de kookwedstrijd Prix Taittinger in Brugge gewonnen.

Jonathan Zandbergen wint Benelux-finale Prix Taittinger

‘Het is ontzettend leuk. Ik ben vaak tweede geworden en nu ben ik eerste. Het is een hele mooie prijs’, laat de winnaar weten.

Zandbergen mag op 30 november samen met de Belgische winnaar Alain Grandvaux de Benelux vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van de kookcompetitie in Parijs. De Prix Taittinger is een klassieke kookcompetitie die sinds 1966 bestaat. Het is in het leven geroepen als eerbetoon aan Pierre Taittinger van het gelijknamige champagnehuis.

Konijn met poten

Van de zes deelnemende koks tijdens de Benelux-finale was de Nederlander degene die de meeste punten vergaarde voor zijn vis- en vleesschotel. In vijf uur tijd moesten de deelnemers een warme schotel van konijn met de poten er nog aan, serveren. Deze mocht vergezeld gaan van drie garnituren en saus. Daarnaast maakten de chefs een visgerecht met verse schol, mosselen, Noordzeekrab en garnalen. ‘Van te voren moest je foto’s van de gerechten inleveren dus het mocht niet afwijken. Dat was best spannend.’

Wat de kookopdracht voor de Europese finale wordt, hoort de Benelux-winnaar twee weken van te voren.

Zandbergen is geen onbekende in het wedstrijdcircuit. Bij verschillende kookcompetities in Nederland zoals die om de Gouden Koksmuts 2010 eindigde de Utrechtse chef als tweede. Bij de Bocuse d’Or 2008 ontving hij de onderscheiding ‘veelbelovende chef’.

Reageer op dit artikel