nieuws

Joop Braakhekke: ‘Mes in arbeidsrecht

Restaurant

De wetgeving moet strenger worden zodat werkgevers makkelijker afscheid kunnen nemen van medewerkers die niet willen werken. Nu worden medewerkers te veel beschermd. Daarom moet het mes in het arbeidsrecht. Dat vindt Joop Braakhekke, die een discussie hierover wil aanslingeren.

Joop Braakhekke: ‘Mes in arbeidsrecht

Aanleiding voor het statement van Braakhekke zijn twee gevallen met medewerkers. Een van de medewerkers is na een ziekmelding twee jaar geleden al afwezig, waarbij restaurant Le Garage veel tijd en geld moet steken om de medewerker weer terug te laten keren, zo zegt de chef-kok voor de camera van Misset Horeca.

‘Iedereen moet werken en moet op een natuurlijke manier naar zijn kunnen werken, dan krijg je een natuurlijke situatie binnen een bedrijf. Maar er is waarschijnlijk door sociaal gedrag, wetgeving en ook de welvaart nogal wat mis gegroeid’, aldus Braakhekke.

Rijpe vruchten

Braakhekke: ‘Het beeld van de werkgever dat de bomen tot in de hemel groeien met rijpe vruchten, nou dat beeld zullen we ook maar even vervagen. We moeten heel hard werken om orde op zaken te houden en de eindjes aan elkaar te knopen, en dan kunnen dit soort idiote uitwassen niet’.

Volgens bedrijfsleider Erwin Walthaus van Le Garage is de wetgeving dusdanig ingewikkeld dat de essentie waar het om gaat, uit het oog is verloren. ‘Het gaat om een arbeidsovereenkomst die je met elkaar aangaat. Hier is iemand die al twee jaar niet gewerkt heeft, maar wel betaald krijgt. Alle acties die je moet ondernemen om het goed te regelen, zijn zo ingewikkeld. Dat is voor een bedrijf als het onze, en ik denk meerdere kleine horecabedrijven, heel lastig omdat die geen expertise hebben’.

‘Het moet strenger’

Braakhekke opteert om de wetgeving te veranderen. ‘Het moet strenger. Het moet meer op de prestatie gericht zijn. Ik vind als je niet werkt, je geen geld krijgt. Tenzij je gehandicapt bent of echt ziek bent of tenzij er een redelijk basis is waar we overeenkomen dat het niet gaat. Die redelijke basis is ook weg.’

Braakhekke: ‘Er moet tussen een werkgever en werknemer een natuurlijke verhouding ontstaan. We moeten van elkaar houden. We moeten met elkaar willen presteren. En we moeten met elkaar een bedrijf staande willen houden. Dat moet de insteek zijn. Iemand die niet wil werken, zal ook niet werken en krijgt ook geen geld. Waarom moet ik iemand die niet ziek is twee jaar lang blijven betalen? Dat wordt hij ook niet beter van’.

Bekijk hier het video-interview van Joop Braakhekke en Misset Horeca:

Reageer op dit artikel