nieuws

Jubileumeditie Wijnen van het Jaar groter dan ooit

Restaurant

Ruim 4300 in Nederland verkrijgbare wijnen zijn ingeschreven voor de jaarlijkse verkiezing Wijnen van het Jaar van Proefschrift. Daarmee is deze twintigste jaargang de grootse tot nu toe. De winnaars worden op 5 oktober in het Amsterdamse NH Barbizon Palace bekend gemaakt. Alle winnende en finalewijnen worden daarnaast uitvoerig beschreven in Proefschrift Jaargids Wijn, die in november verschijnt.

Jubileumeditie Wijnen van het Jaar groter dan ooit

Uit de meer dan 4300 inzendingen worden 200 finalewijnen geselecteerd, die allemaal tijdens het jubileumevenement op 5 oktober te proeven zijn. Daarnaast zijn diverse topchefs aanwezig voor ‘culinaire sessies’.

De verkiezing wordt gezien als onafhankelijk en toonaangevend, en wordt sinds vorig jaar gesteund door een aantal grote partners als Koninklijk Horeca Nederland, Alliance Gastronomique, Les Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Relais Restaurants.

De verkiezing is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: Supermarkt/slijterijketen, Wijnspeciaalzaak en Boutiquewijnen. Deze categorieën zijn weer onderverdeeld in prijscategorieën van 3 tot 30 euro. Elke categorie levert een winnaar op, en uit alle categoriewinnaars wordt uiteindelijk één wijn gekozen tot Proefschrift Wijn van het Jaar.

Witte, rode, zoete en mousserende wijnen dingen mee naar de titel, de verkiezing voor Rosé van het Jaar heeft afgelopen voorjaar al plaatsgevonden.

Om het programma op te luisteren komt er een Japanse sake-grootmeester de gastronomische mogelijkheden van de rijstwijn uit de doeken doen, en daarnaast maken een aantal Nederlandse chef-koks hun opwachting, waaronder Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen, Moshik Roth van ’t Brouwerskolkje in Overveen en Marco Westmaas van Elzenduin Beach in Ter Heijde.

Reageer op dit artikel