nieuws

Kaatje promoot eco-tomaten

Restaurant

De gezichten van ondernemersduo Peter Postma en Harald Hovenkamp, chef-kok en gastheer, van sterrestaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, prijken binnenkort op honderdduizenden doosjes ecologisch geteelde tomaten.

Kaatje promoot eco-tomaten

De restauranteigenaars zijn samen met biologische boer Eef Maassen uit het vlakbij Blokzijl gelegen Luttelgeest uitgekozen om het biologisch boeren te promoten, laten Postma en Hovenkamp weten.

Eosta, een van Europa’s grootste handelsondernemingen in biologische groenten en fruit, zet de campagne op om meer aandacht te vragen voor echt biologisch geteelde producten.

Regelgeving

‘Er is strenge Europese regelgeving in de maak omtrent ecologische teelt’, aldus Hovenkamp. ‘Niet iedereen met een volkstuintje die wat tomaten kweekt mag zich zomaar een biologische boer noemen.’

Kaatje werkt zelf al jaren met kleinschalige, biologische tuinders uit de omgeving. ‘Biologische kweek is enorm populair en de pure smaak is zoveel beter dan die van komkommers of tomaten van de groothandel. Je merkt het verschil aan reacties onder restaurantbezoekers’, vindt Postma.

Aardappeltje

Het echtpaar Dekker van de groente- en paddestoelenkwekerij Heidevlinder in Wapserveen komt regelmatig met de tandem naar Blokzijl om de kleinste aardappeltjes af te leveren bij het restaurant. ‘Dat is de charme van de kleinschalige teelt’, aldus Postma. ‘Mensen die hun ziel en zaligheid leggen in het kweken van de lekkerste groente.’

Voor de gelegenheid gingen Postma en Hovenkamp voor één keer de aardappels halen bij Heidevlinder (foto). ‘Het verhaal slaat aan bij gasten. Hoewel dat leuk is, staat kwaliteit voorop. En met biologische teelt leg je de lat gewoon hoger’, meent Postma.

Die houding wil Eosta uitdragen. Daartoe zullen vanaf deze zomer de gezichten van Hovenkamp en Postma op honderdduizenden tomatendoosjes te zien zijn, in biologische winkels in Nederland en Duitsland.

Meer over Kaatje bij de Sluis:

Reageer op dit artikel