nieuws

‘Keurmerk voor Zeeuwse mosselen

Restaurant

Zeeuwse mosselen moeten een keurmerk krijgen. Dat zei de voorzitter van de vereniging van mosselhandelaren Rob Barbé donderdag bij de presentatie van het nieuwe mosselseizoen in Yerseke.

‘Keurmerk voor Zeeuwse mosselen

De rechter oordeelde woensdag dat een verbod om alle mosselen die niet in Zeeland zijn verwerkt, verwaterd en verpakt Zeeuws te mogen noemen, te ver gaat.

De handelaren willen echter de kwaliteit van de Zeeuwse mosselen waarborgen door daaraan de eis te stellen dat die ten minste zijn verwerkt, verwaterd en verpakt in Zeeland.

De rechter wilde dat de mosselen in elk geval een band met Zeeland hebben. De handelaren willen nu kijken of het mogelijk is een keurmerk in te stellen. Daardoor is de kwaliteit van mosselen beter te controleren.

Ook directeur Erwin Bastemeijer van mosselhandelaar SE Zee-land wil een keurmerk, maar hij wil verder gaan. Bastemeijer spande de rechtszaak aan om uit te vinden wanneer een mossel nu Zeeuws mag worden genoemd.

Hij zou het liefst zien dat een Zeeuwse mossel helemaal nooit in het buitenland is geweest. ‘Nu kun je overal mosselen vandaan halen, die een paar uur door de Oosterschelde halen en verkopen als Zeeuwse mossel. Deze uitspraak is een vrijbrief om maar te importeren.’

Zeeuwse mosselen groeien bijna allemaal op in de Waddenzee, omdat de voedselkwaliteit voor de bodemcultuurmosselen daar het beste is. Om de Zeeuwse smaak van de Oosterschelde er aan te krijgen, worden ze als ze volgroeid zijn opgevist en uitgezet in de Oosterschelde.

Daar krijgen ze smaak en worden ze verpakt. Een ander deel van de mosselen wordt geïmporteerd. Volgens Aquamossel, ook een partij in de rechtszaak van woensdag, is dat echter maar een klein deel.

Reageer op dit artikel