nieuws

KHN: ‘Sluiting horecagelegenheden terecht

Restaurant

KHN juicht het sluiten van vieze horecagelegenheden door de nVWA toe. ‘Zulke zaken horen niet in onze branche thuis’, zegt Anthony van der Klis van KHN. ‘De maatregelen zijn terecht genomen.

KHN: ‘Sluiting horecagelegenheden terecht

Van der Klis maakte deze opmerkingen in het Parool. ‘Als je je vak niet beheerst, is het voor iedereen goed dat wordt ingegrepen’, aldus Klis tegen de krant.

Volgens KHN vallen de cijfers erg mee, gezien de 40.000 horecabedrijven in ons land. Afgezet tegen de 23 sluitingen is dat volgens van der Klis een ‘zeer, zeer beperkt percentage’.

Grootste redenen tot het opleggen van boetes waren voor de nVWA vieze keukens en de aanwezigheid van ongedierte, zoals muizen en maden. Dat leidde in ruim duizend gevallen tot het opleggen van een boete, die kan oplopen tot 2000 euro per overtreding.

Gedwongen sluiting volgt doorgaans na drie controles en opgelegde boetes.

De inspecteurs kunnen sinds vorig jaar slagvaardiger optreden bij overtredingen. In het verleden moest het OM worden ingeschakeld, nu kunnen de controleurs zelf overgaan tot het opleggen van boetes en tot het sluiten van bedrijven.

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit valt er geen trend waar te nemen als het gaat om de aard van de bedrijven. Chinese restaurants en shoarmazaken, die in het verleden vaak als slechte voorbeelden werden genoemd, steken er ten opzichte van hun vakbroeders niet bovenuit. Ook zijn er geen grote regionale verschillen zichtbaar.

De 132 inspecteurs van de nVWA troffen bij 35.000 inspecties in de horeca, bakkers, slagers en supermarkten soms onaanvaardbare taferelen aan. In 168 gevallen werd meer dan eens gecontroleerd en beboet. In tweederde van de gevallen betrof het de horeca.

Reageer op dit artikel