nieuws

Kok levert Michelinsterren vrijwillig in

Restaurant

Topkok Olivier Roellinger van restaurant le Coquillage levert zijn Michelinsterren in. Dit meldt de Volkskrant. ‘Mijn fysieke gesteldheid staat het me niet toe twee maal daags achter het fornuis te staan’, zegt Roellinger in Le Figaro.

Kok levert Michelinsterren vrijwillig in

In 2006 kwam, na achttien jaar wachten, de hoogste onderscheiding voor Roellinger. Zijn kookkunst is een reis waard, zoals de officiële omschrijving luidt. Na twee jaar besluit Roellinger zijn sterren in te leveren.

Roellinger opende als jongeman in 1982 een klein restaurant in Cancale, in het huis waar hij opgroeide. Twee jaar daarna kreeg hij al zijn eerste ster, de tweede volgde in 1988. Vanaf dat moment bouwde Roellinger een kleine keten op, met een bakkerij, een kruidenfirma, kookcursussen en restaurant le Coquillage in Saint-Méloir-des-Ondes. Op 15 december sluit het driesterrenrestaurant de deuren.

Nieuw restaurant open in 2009

In februari 2009 gaat le Coquillage in een alledaagser gedaante weer open. Of zoals, Roellinger het omschrijft: ‘In een natuurlijke, gezellige ambiance, meer zoals het vroeger was.’ Roellinger zelf zal wel betrokken blijven bij de kookkunst. ‘Als schepper en samensteller, maar niet langer als uitvoerder.’

Zelfmoord om ster

Het sterrenstelsel van Michelin is vaker aanleiding voor dramatische taferelen. In 2003 pleegde Bernard Loiseau zelfmoord, naar verluidt omdat Michelin hem zijn derde ster had willen afnemen. Maar een kok die vrijwillig afstand doet van de hoogste beoordeling? Dat is niet eerder voorgekomen.

» Gestreste chef wil af van Michelinster

Reageer op dit artikel