nieuws

Koop diervriendelijker foie gras in

Restaurant

De roep om een herkenbaar label voor diervriendelijker geproduceerde foie gras neemt toe. Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent voorstander is van zo’n label. Bijna driekwart is bereid meer te betalen als foie gras diervriendelijker wordt geproduceerd.

Koop diervriendelijker foie gras in

Dat blijkt uit een enquête van BijzondereRestaurants.nl onder 3.500 nieuwsbriefabonnees. 516 Lezers namen deel aan de enquête over het veelbesproken onderwerp foie gras. De helft van de lezers zijn horecaprofessionals, de andere helft gastronomisch geïnteresseerden.

Meer dan de helft van de respondenten vindt het onduidelijk waar diervriendelijker foie gras te koop is. Het grootste deel van de respondenten vindt foie gras lekker (84 procent) en meer dan de helft wil alles weten over wat op het bord verschijnt.

Meer betalen

In het algemeen wordt erkend dat foie gras doorgaans dieronvriendelijk tot stand komt. Zo’n 16 procent trekt daar conclusies uit door het niet te bestellen en 5 procent is naar aanleiding van deze enquête gestopt met foie gras, laat Pieter j. Bogaers van BijzondereRestaurants.nl weten.

Verder blijkt uit onderzoek dat driekwart bereid is meer voor foie gras te betalen als het diervriendelijker kan worden gemaakt. 14 Procent gelooft hier niet in. Dat de hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick geen foie gras meer op de kaart zetten, wordt verschillend beoordeeld: ‘verstandig’ zegt bijna 20 procent, maar bijna tweederde (62,7 procent) zegt ‘jammer, kennelijk is niet gezocht naar een diervriendelijkere variant’.

Marianne Thieme

Bogaers laat verder weten dat het onderzoek is bemoeilijkt door een oproep van Marianne Thieme (PvdD) aan haar achterban om de enquête in te vullen. Deze oproep leidde volgens Bogaers tot een buitensporig hoog deelnemend aantal vegetariërs. Voor de oproep was het aantal vegetariërs onder de deelnemers 3 procent. Direct na de oproep schoot dit percentage omhoog naar 43 procent. Bogaers heeft daarop besloten om 121 reacties niet mee te wegen in het onderzoek.

Reageer op dit artikel