nieuws

Kooy heeft Michelingids om te weten waar hij niet moet eten

Restaurant

Er is nog een hoop mis in Nederlandse restaurants, aldus Albert Kooy. De Meesterkok en docent vindt dat je mensen voor kwaliteit moet laten betalen en anders niet. Hij gebruikt de Michelingids om te kijken waar hij niet moet eten.

Kooy heeft Michelingids om te weten waar hij niet moet eten

Dat vertelt de Meesterkok en docent aan de Stenden University in Leeuwarden tijdens Liwwadders.nl Nieuwscafé. Kooy daarin: ‘Waar ik mee bezig ben, is kwaliteit en duurzaamheid. Ik ga uit van de vijf principes van goed eten: eetcultuur, gezondheid, natuurlijk eten, kwaliteit en winst.’

‘Ik wil eten waar goed wordt gekookt op ieder niveau. Kooy verlangt vaak naar Italië en Frankrijk. ‘Daar krijg je een pot zelfgemaakte paté voor je neus waar je je portie uit kunt scheppen. Hier krijg je een afgepast stukje rechtstreeks van de groothandel en daarvoor moet je ook nog eens dik betalen.’

De beste Nederlandse kok vindt hij Robert Kranenborg. Hij geeft duidelijke aanwijzingen. Gordon Ramsay noemt Kooy een sensatie. Het is echt wat hij doet en zo werkt het in de keuken. Als je de artisjokken te gaar laat worden, krijg je op je sodemieter.’

Als Leeuwarden een Michelinster zou kunnen krijgen, dan verdient Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos die volgens Kooy, die Henk Markus van de Nieuwe Mulderij eveneens goed noemt.

Met zijn boek en filosofie over de Nieuwe Nederlandse Keuken wil hij de smaak terug op het bord. ‘Eerlijk eten onder de aandacht brengen. Het draait allemaal om smaak. Iets waaraan geen smaak zit, daarvan kun je ook nooit zeggen dat het niet lekker is.’

Kooy eist ook kwaliteit van zijn studenten. ‘Ik heb deze week een pan met aardappelkoekjes in de gootsteen geflikkerd. Een kok kan niet fluisterend vertellen wat er mis is aan de bereidingswijze’

Reageer op dit artikel