nieuws

Kort geding van Sterwijnenthuis.nl tegen wijnimporteur

Restaurant

De veelbesproken wijnwebshop Sterwijnenthuis.nl spant een kort geding aan tegen wijnimporteur Résidence. Er is volgens Sterwijnenthuis.nl sprake van contractbreuk omdat de importeur een aantal wijnen weigert te leveren. De importeur zelf ontkent de aantijgingen.

Kort geding van Sterwijnenthuis.nl tegen wijnimporteur

Gijs den Hollander van Sterwijnenthuis.nl zegt in een persverklaring naar de rechter te stappen om nakoming van het contract af te dwingen. ‘Het is heel vervelend dat wij onze klanten enkele wijnen niet kunnen leveren. Daardoor lijden wij schade.’

Résidence oprichter Nico McGough zegt zich wél aan het contract te houden. ‘Wij leveren gewoon. Maar enkele wijnen zijn uitverkocht dus die kunnen we gewoon niet meer leveren. Dan is het in onze branche gebruikelijk dat je een alternatief gaat leveren, vaak het opvolgende oogstjaar. Dit doe je voor een beperkte duur waarna je nieuwe prijsafspraken maakt. Heel gebruikelijk.’

Wijncontract uitdienen

McGough vindt het ‘prima’ dat de mannen achter Sterwijenthuis.nl menen dit voor de rechter te moeten uitvechten. Hij vindt het echter zonde van de tijd. ‘Ik hoop dat de rechter weet waar ik uitverkochte wijnen vandaan kan halen…’ Résidence wil gewoon haar contract uitdienen dat loopt tot februari 2012. Daarna stopt de samenwerking met Sterwijnenthuis.nl zo maakten ze eerder al bekend, net als een aantal andere leveranciers.

Publiciteitsstunt

De wijnimporteur doet het kort geding af als een publiciteitsstunt van Sterwijnenthuis.nl. ‘Al die media-aandacht is hele mooie gratis publiciteit voor hen.’

De oprichters van de wijnwebshop spreken hun vermoeden uit dat importeur Résidence niet meer levert omdat de importeur uit Roelofarendsveen onder druk gezet zou zijn door sommige sterrestaurants en Koninklijke Horeca Nederland. Deze laatste organisatie ontkent dit bij monde van woordvoerder Joris Prinsen. ‘Geen sprake van. We weten niet waar ze dat vandaan halen.’

Ondernemers kunnen op de site van KHN wel een voorbeeldbrief downloaden om hun restaurantnaam te verwijderen. ‘Die actie loopt al een tijdje,’ aldus Prinsen. Ook staat als vierde actie-optie op de KHN-site: ‘Het restaurant vindt het NIET prima dat ze op de site staan, en dringen er bij hun wijnleverancier op aan dat levering aan Sterwijnenthuis.nl in combinatie met het gebruik van de restaurantnaam gestaakt wordt.

Reactie Gijs den Hollander

Den Hollander: ‘Wij hebben goede contracten afgesloten met een aantal importeurs, en praten al maanden met de belangrijkste sterrestaurants over samenwerking. Het is jammer dat sommige brancheverenigingen in de horeca niet het voordeel zien van internet en de transparantie die het biedt. De consument doet dat wel, gezien de honderden enthousiaste reacties op ons initiatief.’

Sterwijnenthuis zocht tot nu toe telkens de dialooog op, maar lijkt het hard te gaan spelen. Vorige maand weigerden de 34 leden van de Alliance Gastronomique om samen te werken met de internetwijnhandel. De namen van de restaurants moeten van de website afgehaald worden. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.

De zaak dient op vrijdag 29 juli voor de rechtbank in Den Bosch.

Reageer op dit artikel