nieuws

Kritiek op SVH vanwege stop koksexamens

Restaurant

SVH stopt per eind volgend jaar met het koks- en gastheerexamen. Volgens SVH is er een ‘prima alternatief in de markt’: het aanvragen van een examen bij ROC’s. Rob Smink van Smink Culinair ziet het echter niet zo zonnig in. Volgens hem zitten opleidingsinstituten helemaal niet te wachten op externe examenkandidaten.

Kritiek op SVH vanwege stop koksexamens

SVH stopt naar eigen zeggen met het afnemen van examens, omdat het aantal examens steeds verder terugloopt. Een examen afnemen zou in de toekomst ook teveel werk zijn, omdat er gewerkt gaat worden volgens het ‘competentiegerichte leren’.

Volgens SVH zou het een hoop tijd en investering kosten om een examen op die manier af te nemen. Daarnaast constateerde de organisatie dat er een alternatief is. ‘Er is één kwalificatiedossier. Als een opleidingsinstituut iemand opleidt volgens dit dossier, en een examinator beoordeelt volgens dit dossier, treden er geen problemen op.’ Een examen aanvragen bij een ROC is dan ook een ‘prima alternatief’, aldus SVH.

Maar Rob Smink van training- en opleidingscentrum Smink Culinair noemt het aanvragen van een examen bij een ROC ‘helemaal geen alternatief’.

Voordat zijn onderwijsinstituut erkend werd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft hij dit voor zijn leerlingen geprobeerd bij drie verschillende scholen. ‘Die zijn totaal niet geïnteresseerd’, aldus Smink. ‘Die scholen laten hun leerlingen extern examen doen, in de praktijk. Ze zitten niet te wachten op scholen van buitenaf. Ik kreeg het niet voor elkaar.’

Ook woordvoerster Annemieke Hobers van SVH durft niet uit te sluiten dat er in de praktijk studenten tussen de wal en het schip belanden. Ze geeft wel aan dat een student officieel gewoon een examen aan kan vragen bij een ROC. Of ROC’s vervolgens ook verplicht zijn zo’n kandidaat een examen af te nemen, weet ze niet.

Smink examineert zijn eigen kandidaten via een theorietoets, praktijktoets en stages. Een kandidaat van buitenaf kan een examen aanvragen als hij in de praktijk werkzaam is. Als de kandidaat slaagt voor het theorie- en praktijkexamen, wordt zijn portfolio gecheckt of hij genoeg praktijkervaring heeft. Als dat zo is, krijgt hij een diploma.

‘Je kunt iemand die vijftien jaar werkzaam is als kok en een hoger diploma wil halen, niet eerst weer twee jaar in de schoolbanken zetten. Dat helpt hem helemaal niet’, aldus Smink. Iets wat hem wel overkwam toen één van zijn leerlingen een koksexamen voor niveau twee wilde halen via het ROC. De leerling moest dan eerst een complete tweejarige opleiding volgen.

Smink: ‘Het is een methode die op papier prachtig klinkt, maar in de praktijk werkt het niet.’

Reageer op dit artikel