nieuws

La Rive wint Copa Jerez

Restaurant

Restaurant La Rive, gevestigd in het Amstel Hotel in Amsterdam, heeft de Nederlandse Copa Jerez 2009-2010 gewonnen. Het winnende team bestond uit chef-kok Roger Rassin en maître-sommelier Ronald Opten.

La Rive wint Copa Jerez

Tijdens een spannende finale in de keuken van restaurant Le Cirque in Scheveningen ging het team van restaurant La Rive met de hoogste eer gaan strijken. De prijsuitreiking vond plaats in Wijnbar Solo Vino in Scheveningen.

Jurylid Thérèse Boer (De Librije) vond de kwaliteit van de gepresenteerde gerechten in deze finale van een uitzonderlijk hoog niveau. Door de winst vertegenwoordigen Rassin en Opten ons land tijdens de internationale Copa Jerez die begin 2011 zal plaatsvinden in het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera.

Met hun drie combinaties bewees het team van La Rive het smakenspectrum van Vinos de Jerez op zeer creatieve wijze te kunnen integreren in smakelijke wijn-spijscombinaties, zo meldt de wedstrijdorganisatie.

Vooral de combinatie in de categorie zoete of halfzoete sherry, eendenlever, boleten, knolselderij met een glas Colosía Cream, Bodegas Gutiérrez, maakte indruk op de jury die dit jaar bestond uit Thérèse Boer (De Librije), Roy Pelgrim (Cordial), Edwin van de Goor (Seinpost), Carmen Aumesquet (Consejo Regulador Vinos de Jerez) en voorzitter Jan van Lissum.

Wine Professional 2011

Tijdens vakbeurs Wine Professional 2011, van 10 tot en met 12 januari in de Amsterdam RAI, zullen Rassin en Opten hun combinaties presenteren in het GaultMillau proeftheater.

De overige twee combinaties van La Rive waren:

*Sardine, zwarte olijf, piquilo peper met San León Manzanilla Clásica, Bodegas Argüeso

*Eendenlever, boleten, knolselderij met Colosía Cream, Bodegas Gutiérrez.

De Copa Jerez, in 2000 begonnen als initiatief van The Wine & Food Association, kent een tweejaarlijkse internationale finale in Jerez de la Frontera. Winnaars van de editie 2009 waren Cindy Borger en Jarno Eggen (De Groene Lantaarn, Zuidwolde). Tijdens de twee edities daarvoor bereikten teams van respectievelijk Seinpost en ’t Brouwerskolkje de tweede plaats.

Copa Jerez

De overige finaleteams in Scheveningen waren afkomstig van Latour in Noordwijk, Wolfslaar in Breda, Visaandeschelde in Amsterdam, ’t Brouwerskolkje in Overveen, Sonoy in Emmeloord, Frédérique in Frederiksoord en Vermeer in Amsterdam (17 GM).

De mooiste combinatie in de categorie droge sherry met flor-rijping (Fino, Manzanilla) werd volgens de jury gepresenteerd door het team van Visaandeschelde: Langoustine , pata negra, watermeloen, gerookte tomaat gecombineerd met Classic dry sec Fino, Rey Fernando de Castilla.

In de categorie droge sherry met oxidatieve rijping (Oloroso, Amontillado, Palo Cortado, VOS, VORS) gooide het team van `t Brouwerskolkje de hoogste ogen: Wagyu entrecote (gradatie 9), crème van Jasmijnrijst, compote van Cevenne-ui, condiment van Kombu en zijn eigen braadjus, met Classic Old Medium Amontillado, Rey Fernando de Castilla.

Chefs en sommeliers die deel willen nemen aan de Nederlandse Copa Jerez 2011 kunnen zich vanaf nu aanmelden via info@thewinesite.nl. Met de deelname maken ze kans om eind 2012 in de Nederlandse finale uit te komen.

Reageer op dit artikel