nieuws

Librije geeft collega’s les

Restaurant

Veel topzaken beginnen naast het restaurant een kookschool. Dat deed ook De Librije bij de opening van het hotel. In een nieuwe cursus wordt echter niet de enthousiaste thuiskok benaderd, zoals bij de meeste andere kookscholen, maar de horecaprofessional. ‘Veel collega’s willen iets van ons leren.

Librije geeft collega’s les

Mondjesmaat heeft De Librije al éénmalige dagcursussen gegeven aan bijvoorbeeld groepen hotelkoks uit het buitenland. Ook binnen de Alliance Gastronomique worden veel dagstages bij het driesterrenbedrijf gevraagd.

Om aan die vraag te kunnen blijven voldoen, wil Jonnie Boer een cursusprogramma opzetten voor collega-chefs en hun witte en zwarte brigades. Uitgangspunt is het samen naar een hoger niveau tillen van horeca in Nederland, staat in de brochure te lezen.

Expertise

De lessen worden verzorgd in het atelier van De Librine in het hotel, laat Boer nadrukkelijk weten. ‘Dat mensen niet denken dat ze in het restaurant aan de slag gaan.’

De gastvrijheids-, wijn-, en keukentechnieklessen zullen worden gegeven door de persoon die daar het best voor geschikt is. Voor de technieken kan dat Jonnie zelf zijn, maar ook chef-koks Sydney Schutte of Maik Kuipers hebben hun expertises. De lessen in gastvrijheid en wijn worden door Thérèse Boer of Guido Lenting verzorgd.

Adrià en Blumenthal

‘We benaderen ook leveranciers en topchefs uit het buitenland om lessen te komen geven. Ik heb een nieuw apparaat van een fabrikant uit Spanje gekregen, en dan komt de broer van Ferran Adrià hierheen om een demonstratie te geven. Ik heb ook Heston Blumenthal gevraagd.’

‘Omdat we drie sterren hebben, kunnen we makkelijk contact maken. En de meeste chefs reageren enthousiast. Zelf krijg ik mega veel aanvragen om naar het buitenland te gaan om les te geven, maar ik ben een chef die niet graag weg gaat uit zijn keuken.’

De eerste pilotaflevering van de cursus is op 2 februari. Als de vraag voldoende is, en Boer verwacht van wel, krijgt de cursus de rest van het jaar een vervolg. ‘Je wil niet weten hoeveel aanvragen we krijgen voor zulke lessen.’

Meer nieuws over De Librije:

Reageer op dit artikel