nieuws

Limonadefabriek vervoerd naar Streefkerk

Restaurant

De nieuwe Limonadefabriek ligt in de jachthaven van Streefkerk. Donderdag werd de drijvende horecagelegenheid vanuit Groot-Ammers door een sleep- en een duwboot getransporteerd. Een tocht van ruim 9 kilometer.

Limonadefabriek vervoerd naar Streefkerk

De verhuizing over De Lek vond plaats onder begeleiding van Rijkswaterstaat. De constructie werd gebouwd in het Overijsselse Hardenberg en afgerond in Groot-Ammers in de Alblasserwaard. 20 oktober volgde de tocht naar de jachthaven in Streefkerk.

Hotel en bistro

Vier jaar geleden ontstonden de eerste plannen van chef-kok Hermans en sommelier Van Eeuwijk, die als twintigers eigenaar werden van De Limonadefabriek. ‘We waren uit ons jasje gegroeid en wilden stilstand voorkomen’, aldus Van Eeuwijk. ‘Een mooiere plek konden we niet krijgen en daardoor ontstond het idee om te gaan bouwen op het water.’

Het nieuwe bedrijf is flink uitgebreid. Het restaurant is in oppervlakte iets groter maar houdt vijftig couverts en dezelfde formule. Nieuw zijn een brasserie, een kookstudio, een wijnkelder en zes hotelkamers.

‘We hebben geluisterd naar onze gasten’, verklaart Hermans de uitbreiding. ‘Mensen willen even een hapje doen en dat kan nu in de bistro. En ook naar overnachtingen was vraag, er is in de nabije omgeving geen hotel te vinden. De kookstudio is eveneens geschikt voor private dining en in de wijnkelder gaan we proeverijen organiseren.’

Industrieel monument

Simon Hanemaaijer ontwierp de nieuwe Limonadefabriek. Deze is gebouwd op een betonnen constructie, die bestaat uit drie bakken die 30 meter lang en 7 meter breed zijn.

Het heeft drie verdiepingen en bevat elementen van een industrieel monument met een hoge schoorsteen – die bijna 20 meter hoog is – en een zaagtanddak zoals dat vroeger werd toegepast bij uitgestrekte fabriekshallen.

‘In het ontwerp zijn diverse elementen verwerkt’, legt de architect uit. ‘Bijvoorbeeld de fabrieksuitstraling, zoals die is opgenomen in de naam. Daarnaast de atmosfeer van een hoogwaardig restaurant en tot slot de bijzondere ligging in de uiterwaarden van de rivier.’

Bedrag met zes nullen

Van Eeuwijk en Hermans pachten het water voor onbepaalde tijd, het ‘pand’ – een boot – is eigendom. Over de hoogte van de investering willen ze alleen kwijt dat het gaat om een bedrag met zes nullen.

Woensdag 2 november gaan de deuren weer open. De Limonadefabriek is dan ruim drie weken dicht geweest. ‘Zondag 9 oktober hadden we laatste gasten in het oude pand. Vorige week is deze weggesleept en zijn de voorbereidingen getroffen voor het nieuwe gebouw.’

Reageer op dit artikel