Marco Westmaas laat eerste lupinevarken proeven

Marco Westmaas laat eerste lupinevarken proeven

Chef-kok Marco Westmaas van Elzenduin Beach heeft afgelopen weekend tijdens het festival van de Gezonde Smaak in Groningen voor het eerst op grote schaal consumenten vlees van het lupinevarken laten proeven.

Lupinevarkens worden niet gevoed met geïmporteerde soja maar met lokaal geteelde lupine. Het vlees is sappiger en iets zoeter dan dat van varkens die zijn gevoed met soja.

‘Reacties waren zeer positief. Iedereen vond het lekker. Plus het goede verhaal achter dit gezonde varken, maakt een compleet verhaal,’ zegt hij tegen Missethoreca.nl. ‘Het is voor de gastronomie interessant omdat de smaak eleganter is dan die van soja.’ De consument kan vanaf 2012 thuis aan de slag met het lupinevarkensvlees. Westmaas verwacht dat het tegen die tijd in de supermarkt verkrijgbaar is.

Smaak zacht en vol

Marco Westmaas: ‘De lupineplant kun je zonder chemische middelen telen en bevat net zoveel eiwit als soja. Het is een oplossing voor het mest- en mineraaloverschot in Nederland omdat de kringloop gesloten is. De smaak is zacht en vol.’ De mest van het lupinevarken gaat als voeding terug naar de akkers waarop de lupine groeit.

Elzenduin Beach

In zijn eigen restaurant Elzenduin Beach serveert Westmaas ook vlees van het lupinevarken. Hij combineert het daar bijvoorbeeld met aubergine, bospeen en lenteui. Momenteel heeft hij een gerecht op de menukaart staan met zeebaars en het lupinevarken. Daarnaast gebruikt hij lupine voor patisserie, brood en melk. ‘Lupine loopt bijna als een rode draad door mijn zaak. Het is een heel belangrijk verhaal. Gasten waarderen die inzet voor het milieu en lekker en eerlijk voedsel enorm.’

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.