nieuws

Maxime Buitenhof failliet

Restaurant

Een half jaar na de sensationele opening, is brasserie Maxime in de Pathé bioscoop aan het Buitenhof in Den Haag failliet.

Maxime Buitenhof failliet

De oorzaak van het flitsbankroet is nog niet duidelijk. Eigenaar Marcel van der Kleijn onthoudt zich van commentaar. ‘Ik wil eerst het faillissement oplossen.’

Wel wil hij kwijt dat het faillissement ‘vooralsnog’ geen gevolgen heeft voor zijn andere zaken: ‘Het gaat alleen om de B.V. Maxime Buitenhof.’ Van der Kleijn is ook eigenaar van het Haagse sterrestaurant Calla’s.

Het faillissement is een flinke tegenvaller voor de topkok. Twee jaar geleden verkocht hij de helft van zijn aandelen in de goedlopende brasserie Maxime aan de Haagse Denneweg aan een investeerder. Het leverde hem de financiële slagkracht om zijn succesformule uit te rollen.

De eerste uitbreiding was de Pathé bioscoop aan het Buitenhof, in december vorig jaar. Actrice Monique van de Ven opende de nieuwe zaak met veel tamtam. ‘Onze bioscopen zijn allemaal van dezelfde soort en smaak: grote ‘multiplexen’ met veel popcorn, cola en Amerikaanse blockbusters. Daarmee zijn we groot geworden. Willen we verder groeien, dan moeten we differentiëren. De grootste kansen liggen bij de oudere doelgroep’, zei hoofd marketing van Pathé, Youry Bredewold, vorig jaar in Misset Horeca.

Een luxe brasserie paste bij die nieuwe benadering. Al snel na het Buitenhof volgde een Maxime vestiging in Delft. Een derde zaak moet in Schiedam komen. Van der Kleijn kocht in die plaats Bistro & Auberge Hosman Frèrers om er een Maxime in te vestigingen. Ook Warmond en Amsterdam staan op de nominatie.

Van der Kleijn was eind vorig jaar vol vertrouwen over de uitrol van zijn concept. ‘In de regio is weinig concurrentie. Veel restaurants zitten te hoog met hun prijs’, zei hij toen. In Maxime combineert de gelauwerde kok hoge kwaliteit van de gerechten met een vlijmscherpe prijs. Een viergangenmenu kost 33 euro. De brasserie aan de Denneweg is sinds de opening in 2005 een groot succes. De kleine zaak met 35 zitplaatsen doet gemiddeld 450 couverts per week.

Reageer op dit artikel