nieuws

Meer eetcafés in Amsterdam

Restaurant

In Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar 114 nieuwe restaurants geopend. In diezelfde periode zijn 147 eetgelegenheden gesloten. Per saldo een verlies van 33 restaurants. Er kwamen dertig nieuwe eetcafés bij. Vooral restaurants met een nationale keuken hebben het moeilijk.

Meer eetcafés in Amsterdam

Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Datlinq, dat is uitgevoerd op verzoek van het Parool. Datlinq houdt een databank bij van alle veranderingen op horecagebied in Nederland.

In totaal telt Amsterdam nu 1234 restaurants en eetcafés, tegen 1267 in 2010.

Het aantal buitenlandse restaurants zakte van 712 naar 699, een verlies van dertien restaurants. De klassieke Frans-Nederlandse restaurants lieten de grootste veer, zo schrijft het Parool. Het aantal liep terug van 324 naar 295, een terugval van 29 zaken.

‘Vooral restaurants met een nationale keuken hebben het zwaar,’ stelt Marco van den Ouden van Datlinq. ‘De buitenlandse keukens, waaronder de Chinese, Turkse en Griekse, zien juist kansen. Gemiddeld ligt het prijsniveau daar lager dan in de klassieke horeca.’

De eetcafés deden het relatief het best. Daaruit blijkt dat Amsterdammers nog steeds graag uit eten gaan, maar wel op het geld letten. De afgelopen twee jaar gingen er weliswaar 21 dicht, maar er kwamen 30 nieuwe voor terug. Daarvan werden er 27 vorig jaar geopend.

Reageer op dit artikel