nieuws

Meer vrijheid bij visvangst bepleit

Restaurant

Minister Cees Veerman van Visserij vreest dat vissers niet aan hun maximale vangsthoeveelheden toekomen door allerlei andere beperkingen. De minister pleitte dinsdag bij zijn Europese collega’s om meer vrijheid.

Meer vrijheid bij visvangst bepleit

Veerman wil bijvoorbeeld niet dat vissers automatisch korter op zee mogen varen als het aantal vissen vermindert. ‘Het aantal dagen op zee zou juist omhoog moeten als vissers harder moeten zoeken’, redeneerde Veerman.

Hij wil ook dat de bijvangst van tarbot en griet niet langer steevast evenveel beperkt wordt als die van schol en tong. ‘Het zou immers heel raar zijn als we de vangst van tarbot en griet moeten stoppen, terwijl er voldoende rondzwemmen’, zei Veerman.

Biologen waarschuwen
De minister zegt steun te hebben van zijn Deense collega Hans Christian Schmidt. Maar de Europees Commissaris Joe Borg (Visserij) reageerde nog niet op Veermans ideeën. Veerman kwam tijdens de vergadering op voor de schol- en tongvangst volgend jaar. ‘Ik heb naar voren gebracht dat vissers aanzienlijk meer vis zien dan uit de adviezen van de biologen blijkt’.

Biologen waarschuwden vorige week dat drastische beperking nodig is omdat de jonge aanwas achterblijft. De minister hoopt dat de vangst hooguit 15 procent wordt beperkt. ‘Maar of dat lukt, weet ik niet’, zei hij somber.

De ministers van Visserij bepalen de vangstlimieten voor 2007 eind december.

Zie ook:
Joh Sistermans wil visverbod Noordzee

Reageer op dit artikel