nieuws

‘Melden afpersing zeker zinvol

Restaurant

De vrees van horecaondernemers dat aangifte doen van afpersing bij de politie zinloos zou zijn, is onterecht. Dat blijkt uit studie in opdracht van het ministerie van Justitie. Uit het onderzoek blijkt dat in de horeca vooral Chinese ondernemers kwetsbaar zijn voor afpersingspraktijken. Begin deze week werd nog een Chinees restaurant in Purmerend afgeperst.

‘Melden afpersing zeker zinvol

‘Ruim twee derde van de politieonderzoeken na een aangifte van afpersing leidt tot aanhouding van een dader. Dat verbaasde ons ook’, zegt onderzoeker Ilse van Leiden in De Telegraaf.

Uit de studie blijkt dat ondernemers die worden afgeperst zo bang zijn dat er bij de politie slechts tachtig meldingen per jaar binnenkomen. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vele malen hoger. Er wordt gesproken over honderden en zelfs duizenden afpersingsgevallen.

Ondernemers die slachtoffer worden van deze maffiapraktijken komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Van Leiden: ‘Het blijkt meestal niet bij een keer. Ze komen terug en vragen meer geld. Als je eenmaal betaald hebt, kom je niet meer van ze af’.

Vooral kleine bedrijven zoals Chinese horecabazen en Turkse winkeliers zijn kwetsbaar volgens Van Leiden. ‘Ze runnen open bedrijven. Je stapt als crimineel zo naar binnen en bedreigt de ondernemer of zijn familie met geweld indien er niet wordt betaald’.

Eerder deze week werd nog een oud-werknemer van een Chinees restaurant in Purmerend aangehouden voor afpersing van medewerkers van de zaak.

Reageer op dit artikel