nieuws

Michelin gul in Groot-Britannië en New York

Restaurant

New York is twee driesterrenrestaurants rijker. Ook kreeg de stad er twee tweesterrenzaken bij en werden tien restaurants beloond met een eerste ster. Groot Britannië zag er twee tweesterrenrestaurants bij komen en vijftien nieuwe sterzaken. Dat heeft Michelin bekend gemaakt.

Michelin gul in Groot-Britannië en New York

In Engeland kreeg voor het eerst een pub twee sterren, The Hand and Flowers in Marlow, Buckinghamshire van Tom en Beth Kerridge. De zaak ging in 2005 open en kreeg een jaar later al de eerste ster.

De Britse gids werd voor het eerst ver voor kerst gepresenteerd. Het Verenigd Koninkrijk ziet daarin het aantal driesterrenzaken gelijk blijven op vier (twee in Bray en twee in Londen), New York mag twee nieuwe restaurants verwelkomen op het hoogste treetje: Chef’s Table at Brooklyn Fare van chef-kok César Ramirez en Eleven Madison Park van Daniel Humm.

Eleven Madison Park zette een bijzondere prestatie neer, door van een naar drie sterren te stijgen. Chef’s Table is het eerste -en enige- driesterrenrestaurant van New York buiten Manhattan en bevindt zich in Brooklyn. Het slechts 18 stoelen tellende restaurant kreeg vorig jaar pas de tweede ster.

Afgenomen

Zowel in New York als het Verenigd Koninkrijk zijn sterren afgenomen. Eén zaak in Londen gaat van twee naar een ster (Pied a Terre), liefst zeven Engelse zaken zien hun enige ster verdwijnen. In New York gaat een restaurant van twee naar een ster, een zaak verliest de ster.

In totaal heeft Groot Britannië nu vier driesterrenzaken, zeventien tweesterrenzaken, 130 eensterrestaurants en 129 restaurants met een Bib. New York beschikt over zeven driesterrenrestaurants, negen tweesterrenzaken, 46 sterrestaurants en 114 zaken met een Bib.

Overigens, in New York wijkt het criterium voor een Bib Gourmand af van Europa: geldt hier dat het restaurant een driegangenmenu met versbereide gerechten onder de €35,- moet serveren, in New York is dat twee gangen plus een glas wijn of een dessert voor $40.

De Nederlandse sterren worden op maandag 28 november bekendgemaakt, de bibs op 7 november.

Reageer op dit artikel