nieuws

Michelinhoofdinspecteur Loens: het was écht dichtbij

Restaurant

Als het aan hoofdinspecteur Werner Loens had gelegen, was dat derde driesterrenrestaurant er echt gekomen. Alleen kon men het binnen Michelin niet eens worden en waren de rapporten niet unaniem positief over de kanshebbers. ‘De crisis leidt toch nog tot imperfectie.

Michelinhoofdinspecteur Loens: het was écht dichtbij

‘Als we het unaniem eens hadden kunnen worden over een kandidaat, was dat derde driesterrenrestaurant er zeker geweest’, zegt Loens kort na het bekendmaken van de Michelin-sterren. ‘Het is al een paar jaar op het randje, dat was nu niet anders.’

Daar moet Nederland het mee doen. Al heb je er natuurlijk niets aan, als tweesterrenchef. En Loens haalt zijn eerdere opmerking dat de constante kwaliteit nu wel aanwezig is, nu weer onderuit.

De praktijk wijst volgens Loens namelijk uit dat de toprestaurants het nog altijd moeilijk hebben om de zaak vol te krijgen. ‘Je ziet toch dat het lastig is hetzelfde niveau te bieden als je tent niet vol zit.’

La Vie

Het argument dat bijvoorbeeld La Vie in Osnabrück ook lang niet altijd volzit, kan Loens niet onderstrepen. ‘Ik ben daar niet geweest, ik weet dat niet. Feit is wel dat Duitsland het economisch minder zwaar heeft dan Nederland. Maar kijk naar Spanje, daar zijn twee driesterrenzaken weggestreept en is er geen voor teruggekomen. In Frankrijk is ook geen nieuw driesterrenrestaurant. Dat zegt veel.’

Ook benadrukt Loens dat Nederland nu misschien een driesterrenzaak minder heeft dan België, maar wel een tweesterrenrestaurant meer. Met vijf sterzaken minder betekent dit dat Nederland wel nog steeds achterstaat op de zuiderburen.

Perfect

De hoofdinspecteur benadrukt nog maar eens dat er geen sterren afgenomen zijn op kwaliteit. Twee gesloten zaken en een die is overgenomen, dat zijn de enige vervallen sterren. Volgens hem het bewijs dat we gastronomisch absoluut aan de top staan. ‘Alleen om van twee naar drie sterren te gaan, moeten alle inspecties perfect zijn. Dat was niet zo.’

Ook vond hij het niet verstandig om espoirs uit te delen. ‘Dat legt een enorme hoop en druk bij chefs. Daar moet je heel voorzichtig mee omgaan.’ Hij geeft wel aan dat het wat betreft de mogelijke derde ster om een handjevol kandidaten gaat en dat niet, zoals hij eerder wel eens zei, elk tweesterrenrestaurant potentieel kandidaat is voor drie sterren. Welke namen in dat handje vallen, zegt hij wijselijk niet.

Wel wil hij later ingaan op de restaurants die wel een ster hebben gekregen, zie dit artikel.

Reageer op dit artikel