nieuws

Minister denkt aan rookverbod op terras

Restaurant

Het per 1 juli 2008 geldende rookverbod in de horeca gaat mogelijk nog een stap verder dan aanvankelijk was gedacht. Minister Klink van Volksgezondheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat er extra bepalingen in de rookwet komen. Roken op een overdekt terras en onder zonwering wordt ook verboden.

Minister denkt aan rookverbod op terras

Dat meldt de regionale krant De Stentor. Een woordvoerder van Klink wijst erop dat de minister op dit moment ‘nog niets’ heeft vastgelegd. Feit is wel dat de minister extra bepalingen heeft aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Klink is bang dat horecaondernemers ‘allerlei capriolen’ uithalen om onder de wet uit te komen.

Klink wil binnenkort om de tafel met Koninklijk Horeca Nederland om een aantal waterdichte afspraken te maken. ‘De minister wil niet dat ondernemers allerlei slimmigheidjes gaan verzinnen om onder het rookverbod uit te komen. Onder parasols mag straks waarschijnlijk wel gewoon worden gerookt’, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Onverteerbaar

Vanuit de oppositie zijn kritische geluiden te horen over het plan het naderende rookverbod nu al aan te scherpen. ‘Eerst jaagt de minister de cafébezoekers naar buiten en vervolgens mogen ze ook daar niet meer roken. Dat is onverteerbaar’, aldus VVD-Kamerlid Edith Schippers.

Clean Air Nederland is groot voorstander van een eventueel rookverbod op terrassen. Op de jaarlijkse ledenvergadering zaterdag in Driebergen besloot de belangenvereniging een campagne op te zetten om een dergelijk rookverbod te realiseren.

Overlast

Veel leden van de vereniging maken zich volgens voorzitter Willem van den Oetelaar zorgen over een sterk toenemende overlast van rokers op terrassen, als volgend jaar in kroegen en restaurants niet meer gerookt mag worden.

‘Als terrassen het domein van de roker worden, zijn de niet-rokende gasten ook in de zomer verbannen naar het interieur’, aldus de voorzitter.

Meer over dit onderwerp

Reageer op dit artikel