nieuws

Mosselseizoen donderdag van start

Restaurant

Met twee weken vertraging begint donderdag het mosselseizoen. Mosselbedrijf Prins en Dingemanse brengt dan de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen op de markt. De Belgische horeca klaagt nu al over slechte kwaliteit.

Mosselseizoen donderdag van start

Ook bij Roem van Yerseke is van plan deze week te beginnen, maar helemaal zeker wist een woordvoerder dat nog niet. Normaal gesproken volgen andere mosselbedrijven elkaar snel op wanneer de eerste met de verkoop is begonnen.

De dringende vraag vooral restaurants naar mosselen was volgens Foudraine de belangrijkste reden om van start te gaan. ‘Ze zijn nog wat te klein, maar de smaak is al prima. En omdat alle restaurants al vragen naar mosselen, beginnen we.’

Foudraine verwacht dat de prijs van de mossel hoog zal zijn. ‘Het zou kunnen dat die in het begin van het seizoen twee keer zo hoog is als normaal.’

De start van het mosselseizoen werd twee weken geleden uitgesteld omdat de mosselen nog niet van voldoende kwaliteit waren. Door het koude voorjaar konden de schelpdieren zich niet snel genoeg ontwikkelen. Om dezelfde reden werd eerder dit jaar ook het haringseizoen later van start.

In België is boosheid ontstaan over de Nederlandse mossel. De smachtende zuiderburen kregen een uitgelekte fax onder ogen waarin openlijk werd erkend dat de mosselen van slechte kwaliteit zijn ‘maar toch maar naar onze zuiderburen worden verstuurd’. In België is een pan mosselen met friet dé horecahit in de zomermaanden.

De prijs van de mosselen zullen hoog zijn, maar niet ‘extreem hoog’. Dat verzekert kweker W. Schot uit Zierikzee. De prijs wordt geschat op twee tot drieënhalve euro per kilo. Het vleesgewicht van de nieuwe mosselen wordt geschat op 18,7 tot 21,3 procent.

Reageer op dit artikel