nieuws

Musea trekken meer Nederlandse bezoekers

Restaurant

In 2009 hebben de 55 grootste musea in Nederland meer bezoekers uit eigen land over de vloer gehad. Het totaal aantal bezoekers bleef met 11 miljoen ongeveer gelijk. Het bezoek van buitenlanders daalde echter, wat betekent dat meer mensen uit Nederland de musea bezochten.

Musea trekken meer Nederlandse bezoekers

Dit gegeven correspondeert ook met het feit dat afgelopen jaar meer Nederlanders vakantie in eigen land hebben gevierd.

Restaurant Neva

Het Van Gogh Museum is met bijna 1,5 miljoen bezoekers het meest bezochte museum van Nederland, gevolgd door het Anne Frank Huis met bijna één miljoen bezoekers. Het Rijksmuseum dat midden in een grote renovatie zit, staat met 870.000 bezoekers op een derde plaats. Hermitage Amsterdam met onder zijn dak Restaurant Neva is met 450.000 bezoekers nummer vier in de ranglijst van best bezochte musea.

Een groeiend deel van het totale bezoek is te danken aan de Museumkaart. In 2009 werden meer dan 600.000 Museumkaarten verkocht, meer dan ooit tevoren. Gemiddeld bezoeken Museumkaarthouders iets meer dan vijf keer per jaar een museum, in totaal ruim drie miljoen keer.

Een museum dat goed scoorde op bezoekersaantal is FOAM, het fotografiemuseum in Amsterdam. Hier kwamen dit jaar 190.000 bezoekers, tegen 107.000 vorig jaar.

Verkade

Het Zaans Museum, dat werd uitgebreid met het Verkade Paviljoen, hoopte op 35.000 bezoekers. Het werden er 60.000, drie keer zoveel als normaal. Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn kwamen 360.000 mensen, 44.000 meer dan in 2008.

Bekijk hier een fotoreportage van restaurant Neva

Reageer op dit artikel