nieuws

Nationaal team klaar voor Culinaire Olympiade

Restaurant

Het nationale kookteam van het Koksgilde reist deze week af naar het Duitse Erfurt, waar van 18 tot en met 23 oktober de vierjaarlijkse culinaire manifestatie IKA wordt gehouden, de Olympische Spelen voor topkoks.

Nationaal team klaar voor Culinaire Olympiade

Er zijn wedstrijden in verschillende klassen, het Nederlandse team neemt op zondag 19 oktober deel aan de wedstrijd voor koude gerechten en op dinsdag 21 oktober aan de wedstrijd in de warme keuken.

Het Koksgildeteam, onder leiding van teamcaptain Bert van Manen, had vorig jaar een goede generale repetitie, door in Moskou op de Kremlin Culinary Cup goud te halen voor hun warme keuken en zilver voor de koude keuken.

Sinds die wedstrijd is het team een kleine wijziging ondergaan: patissier Rogier Tetteroo heeft de ploeg verlaten, hij is vervangen door patissiers Jurgens Koens en Tom van Woerkum.

Koud en warm

De koude klasse bestaat op IKA uit diverse opdrachten zoals innovatieve voor- en hoofdgerechten, finger-food, patés en terrines; kleurrijk, verfijnd en op spectaculaire wijze gepresenteerd op een show-buffet van 3 bij 4 meter.

De wedstrijd in de warme keuken draait om een driegangenmenu voor 110 personen. Het koksgilde heeft daarvoor de volgende gerechten ontwikkeld (zie foto’s): vooraf lauwwarme visterrine van kreeft, paling en snoekbaars met mosseltjes en fijne groenten, als hoofdgerecht speenbigfilet in kruidenmantel met een worstje van schenkel en modern hutspotje en als dessert een bolletje van appel met tompouce van chocolade, pannecotta en kroketje van kersen.

Alle kleuren

IKA wordt als de culinaire Olympische Spelen om de vier jaar georganiseerd in Erfurt, en geldt wereldwijd als de belangrijkste wedstrijd voor landenteams. Aan de editie 2008 doen 32 landenteams mee.

De wedstrijd staat onder auspiciën van de World Association of Chefs Societies, de wereldorganisatie van koks, waar het Nederlandse Koksgilde bij is aangesloten. Bij eerdere edities zijn er door het Nederlandse team medailles gehaald in alle kleuren.

Het nationaal team van het Koksgilde dat kookt in Erfurt bestaat uit:

Bert van Manen, Teamcaptain, Chef Steigenberger Kurhaus Hotel, Scheveningen

Ron Merks, Chef de cuisine Sodexo, Zeist

Waldrik Kremer, W&G groep Hollands Wildhuis, Best

Marco Poldervaart, Chef de cuisine Restaurant De Gastronoom, Harlingen

Henri Brouwers, Chef de cuisine Restaurant Mirabel, Breda

Wim Klerks, Chef de cuisine Restaurant Les Jumeaux, Bennebroek

Guido Panjer, Docent R.O.C Friesland College, Leeuwarden

Jurgens Koens, Chef patissier, Maison van den Boer, Veghel

Tom van Woerkum, Chef patissier, Sofitel Cogagne, Eindhoven

Wynand Vogel, chef de mission, Wynand Culinair, Blokker

Reageer op dit artikel