nieuws

Nederlandse gasten niet aardig

Restaurant

De Nederlandse gast weet zich niet te gedragen. Ze denken dat ze alles mogen. Topkok Paul Fagel sneed tijdens het Peper & Zout-debat op de Horecava een beladen onderwerp aan en stelde het gedrag van de gast aan de kaak.

Nederlandse gasten niet aardig

‘Ik zit nu 51 jaar in de horeca en je kunt nog zo gastvrij zijn maar sommige gasten kunnen gewoon niet aardig zijn’, vond chef-kok en restaurateur Fagel. Hij was een van de panelleden in de discussie op de beursvloer die onder auspiciën van het Koksgilde en het Gastvrijheidsgilde plaats vond op de eerste beursdag van de Horecava. Daar debatteerden koks en gastmensen over onder meer gastvrijheid.

‘De Nederlandse gast weet zich gewoon niet te gedragen. Ze denken dat ze alles kunnen en mogen.’’ Fagel trok een vergelijking met de slavernij. Gastheer Ton Ververs (restaurant Bibelot, Waddinxveen) viel Fagel bij. ‘De Nederlandse televisie is er debet aan. Iedereen denkt opeens verstand van eten te hebben.’

Fagel liet vervolgens weten zich te ergeren aan gasten die niet van te voren hun dieetwensen doorgaven. ‘Het was voor hun sport om het niet te melden.’

Een van de panelleden deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat er door de arrogantie van gasten een haat en nijd-verhouding kan ontstaan tussen de witte en zwarte brigade. ‘De gast is een kind dat moet worden opgevoed’, vond een van de debatvoerders.

Reageer op dit artikel